Kvarner newsletter / broj 20

Ravna Gora
Jesen u Gorskom kotaru

Poznajte li jestive gljive? Uživate li u njihovom okusu i biste li željeli sudjelovati u njihovom traženju u prirodi, pripremanju i degustaciji? Jesen u Ravnoj Gori za to je prava prilika…

Šumoviti Gorski kotar, u čijem se središnjem dijelu nalazi općina Ravna Gora, idealno je mjesto za berbu gljiva. Uz užitak boravka na svježem zraku, svi koji 12. rujna posjete ovaj kraj moći će se sudjelovanjem na Danima gljiva uključiti u cjelogodišnju manifestaciju “Ravnogorski plodovi gorja”. Uz stručno vodstvo obilazak nalazišta gljiva bit će posve sigurno uspješniji i zanimljiviji. Iza toga slijedi izložba gljiva i degustacija specijaliteta pripremljenih od njih. Jednako tako, posjetitelji s kulinarskim sklonostima okušat će se u pripremi gljivarskog kotlića.

Tjedan dana kasnije posjetitelje će u Fužine privući Dani krumpira gdje će se goranski ugostitelji natjecati u pripremanju krumpir-gulaša u kotliću. Dakako, svi će moći kušati specijalitete od kvalitetnog gorskokotarskog krumpira. Dani šljiva održat će se u Brod Moravicama i bit će idealna prilika da se upoznate s tradicionalnim običajima te autohtonim proizvodima od šljiva. Dani jabuka održat će se 3. listopada u Brodu na Kupi i Kuželju. Uz izložbu jabuka, održat će se predavanje o njihovoj ljekovitosti, a posjetitelji će kušati raznovrsne proizvode od tog ukusnog i zdravog voća. Uz to, održat će se sajam domaćih proizvoda i suvenira, a posjetitelji će prošetati dolinom rijeke Kupe.

Treba li isticati da će, koju god od ovih manifestacija posjetili, biti ugodno i ukusno?! I ne samo to, prekrasna priroda, brojne pješačke staze, mogućnosti rekreacije, ugodni domaćini te sve bogatija smještajna i gastronomska ponuda čine Gorski kotar u sva godišnja doba atraktivnim odredištem.