Kvarner newsletter / broj 2

Novi Vinodolski
130. godina organiziranog turizma

Bogatim kulturnim i zabavnim programima, koji se i inače održavaju u gradu, poznato kvarnersko ljetovalište Novi Vinodolski u 2008. godini proslavit će svoj veliki jubilej – 130 godina turizma.

Stari frankopanski gradić Novi Vinodolski, grad bogate kulturne i povijesne baštine, 2008. godine proslavit će veliki jubilej – 130. godišnjicu organiziranog turizma. U tih 130 godina turističkog razvoja Novi Vinodolski je izrastao u privlačnu turističku destinaciju za koju se može reći da se svrstava u red zanimljivijih na Jadranu.
U proteklih desetak godina u uređenje Novog Vinodolskog uloženo je zaista mnogo sredstava – revitaliziran je cijeli Stari grad, u kojem je prostor Precrikve dobio ljupki imidž kulturne pozornice. Gradska galerija Turnae, koja djeluje već 14 godina, do sada je predstavila brojne poznate likovne umjetnike iz Hrvatske i svijeta i također je jedna od okosnica kompletne kulturne ponude grada. Osim galerije u gradu djeluje još nekoliko kulturnih institucija zahvaljujući kojima se tijekom godine održava cijeli niz zanimljivih događanja i manifestacija, a to su Narodni muzej i galerija, Narodna knjižnica i čitaonica te Centar za kulturu. Tako turisti koji posjete grad mogu uživati u brojnim atraktivnim programima, a među njima je svakako najatraktivnije Novljansko kulturno ljeto u sklopu kojega se na javnoj gradskoj “pozornici” – Korzu hrvatskih branitelja, organizira cijeli niz zanimljivih događanja.
Osim spomenutih gradskih “atrakcija” Novi Vinodolski ima i jedan od najljepših parkova u Hrvatskoj – Park Ivana Mažuranića, koji se proteže tik uz more te je zbog toga već 130 godina najprometnija šetnica grada.
Grad će se ove godine nominirati i za nagradu Zlatni cvijet Europe kao najljepše mjesto u Europi, a hoće li mu ta nagrada i pripasti znat će se pred kraj godine.
Gradske znamenitosti vrlo su važan turistički sadržaj, no ono što turiste dodatno privlači u taj grad jest njegova kvalitetna smještajna infrastruktura. Naime, nakon što se dovrše velike najavljene investicije u hotelskim tvrtkama Hoteli Novi i turističkom naselju Novi Resort, koji već ima kategoriju pet zvjezdica, Novi Vinodolski moći će se naći na karti najelitnijih ljetovališta na Jadranu.