Kvarner newsletter / broj 21

Srebrni cvijet Europe 2009
Veliko priznanje ljepotama Malog Lošinja

U konkurenciji 5700 europskih gradova za nagradu Zlatni cvijet Europe, Mali Lošinj proglašen je jednim od najuređenijih, a oduševio je ljepotom, turističkom ponudom te jedinstvenim Miomirisnim vrtom pa mu je stoga i pripala nagrada Srebrni cvijet Europe 2009.

Mali Lošinj, poznato kvarnersko turističko odredište, na prigodnoj svečanosti u Cardiffu u vrlo oštroj konkurenciji dobio je Srebrni cvijet Europe. Riječ je o priznanju koje Europska asocijacija za cvijeće i krajobraz, u okviru projekta Zlatni cvijet Europe (EFE), dodjeljuje svake godine, a Mali Lošinj spomenutu je nagradu dobio na temelju iznimne uređenosti i kvalitete života u njemu.

Konkurencija je i ove godine bila iznimno jaka. Ukupno je bilo nominirano čak 5700 gradova iz 12 europskih zemalja – Austrije, Belgije, Češke, Hrvatske, Francuske, Njemačke, Italije, Irske, Mađarske, Slovenije, Nizozemske i Velike Britanije.

Međunarodno priznanje Zlatni cvijet Europe već se niz godina dodjeljuje najuređenijim gradovima, mjestima i selima. Tako su se u kategoriji uređenosti i kvalitete života na selu priznanjem Srebrni cvijet Europe ove godine okitile Molve, prekrasno mjesto u kontinentalnom dijelu zemlje, u središtu Podravine.

Priznanja su dodijeljena na temelju ocjene stručnog žirija, čiji su predstavnici sredinom godine obišli sva nominirana mjesta.

Prilikom posjeta Malom Lošinju, austrijska članica žirija Monika Hetch pohvalila je izgled grada, ali i cijelog otoka, opisavši ga kao zeleni otok na kojem se puno pažnje posvećuje uređenju okoliša i raslinja. Žiri je također osvojio projekt Miomirisi i okusi Lošinja. Pritom su pohvalili i druge ekološke projekte u koje su uključeni mladi te očitu brigu oko očuvanja gradske arhitekture i kulturnih dobara.

No, nije to jedino veliko priznanje Malom Lošinju. Naime, Turistička zajednica grada Malog Lošinja postala je nedavno punopravnom članicom Svjetske turističke organizacije. TZ grada Malog Lošinja tako je prva turistička zajednica u Hrvatskoj koja je postala dio svjetske “turističke obitelji”.