Kvarner newsletter / broj 21

Cres
Novo arheološko nalazište

Gotovo na samoj plaži na zapadnoj obali otoka Cresa, gdje se ljeti kupa veliki broj plivača, pronađeno je iznimno vrijedno arheološko nalazište – olupina rimskog trgovačkog broda starog više od dvije tisuće godina, koja je nedavno provirila iz pješčanog dna.

Na području rta Tarej na zapadnoj obali otoka Cresa, nedaleko od otoka Krka, otkrivena je olupina rimskog broda stara više od dvije tisuće godina.

Riječ je o iznimno vrijednom pronalasku koji je zbog očuvanosti jedan od najvrjednijih i najzanimljivijih arheoloških nalaza te vrste na Jadranu.

Posebno je zanimljivo da je taj 15 metara dug antički jedrenjak puna dva tisućljeća nezapažen ležao na samo 2,5 metra dubine i tek desetak metara od šljunčanog žala na kojem se tijekom ljeta kupaju brojni turisti. Očito je bio dobro sakriven u pješčanom dnu i zaštićen od očiju brojnih kupača i ronilaca, sve dok morske struje nedavno nisu razgrnule površinski sloj pijeska i razotkrile brodski bok. Nakon nekoliko zarona stručnjaka potvrđeno je da se radi o antičkom brodu, a način spajanja oplate razotkrio je prepoznatljive elemente rimske brodogradnje.

Brod je pronađen na lokalitetu koji je prije dva desetljeća bio rub žala, a vjeruje se da se jedrenjak nasukao na obali pa ga je posada napustila. Iako je za sada teško rekonstruirati točne razloge njegovog nasukavanja, a kasnije i potapanja, podmorski arheolozi napominju da se 49. godine pr. n. e. u krčkom akvatoriju odvijala velika pomorska bitka u građanskom ratu između Pompeja i Cezara pa je brod možda stradao u toj bitki.

Olupina će u opsežnim istraživanjima biti detaljno proučena, fotografski i kartografski dokumentirana, konzervirana, a naposljetku ponovo zatrpana kako bi se sačuvala od daljnjeg propadanja.

Jadransko je more, prema procjenama podmorskih arheologa, nakon Egejskog najbogatije svjetsko more po broju arheoloških nalazišta jer je to bio plovni put između istočnih i centralnih područja velikog Rimskog Carstva.