Kvarner newsletter / broj 21

Rijeka – zdravi grad
Šetnicama do gradskih znamenitosti

U Rijeci, gradu zdravog življenja, nedavno je pokrenut projekt daljnjeg oživljavanja i izgradnje šetnica kojima će se najljepši predjeli grada povezati s okolicom. Bit će potrebno gotovo četiri sata da se šetajući ovim atraktivnim putevima obiđu svi važniji riječki lokaliteti.

U okviru projektnog ureda “Rijeka – zdravi grad” te u suradnji s nekoliko lokalnih planinarskih društava, u Rijeci se krenulo s daljnjim osmišljavanjem i realizacijom šetnica koje će povezati sve zanimljive lokalitete u gradu i neposrednoj okolici. Zamišljena putanja šetnica protezat će se na čak 11,5 kilometara, za čiji će obilazak, kako se predviđa, trebati oko tri sata i 45 minuta.

Projekt Riječkih šetnica zamišljen je kao polukružno povezivanje krajnje jugoistočne i krajnje sjeverozapadne točke gradskog područja. Dionice Riječkih šetnica nose nazive primorskog raslinja, a moguće je i povezivanje na šetnice općina i gradova u takozvanom riječkom prstenu.

Postojeće šetnice, koje će se dodatno urediti i označiti, bit će idealne za odmor i rekreaciju građana i turista kao i za edukaciju o prirodi s obzirom na to da će biti povezane i s već “utabanim” planinarskim stazama. Osim postojećih, predviđeno je i projektiranje dodatnih šetnica, od kojih bi, prema mišljenju riječkih planinara, zasigurno najatraktivnija bila šetnica od Delte kanjonom Rječine do mosta u Pašcu na Grobniku.

Rječina je inače jedna od najljepših primorskih rijeka, na kojoj se nalaze i ostaci industrijskih mlinova – spomenika prve kategorije.