Kvarner newsletter / broj 21

Priznanja
Rijeci međunarodna nagrada za promicanje zajedništva

U okviru programa “Europa za građane” Rijeka je nagrađena prestižnim priznanjem “2009 Golden Stars Awards”. Tu nagradu Europska komisija dodjeljuje gradovima koji su se pokazali najboljim promotorima zajedništva i međukulturne suradnje europskih zemalja.

Grad Rijeka dobitnik je prestižne nagrade “2009 Golden Stars Awards” koju u okviru programa “Europa za građane” dodjeljuje Europska komisija. Rijeka je tu nagradu dobila na temelju uspješnog projekta “Emigracija – jučer i danas” u svibnju ove godine.

Tom prigodom Rijeku je posjetilo tridesetak domaćih i inozemnih sudionika debatnih timova iz prijateljskih gradova, a u organizaciji projekta sudjelovali su čelnici Odjela gradske uprave za odgoj i školstvo, Odjela gradske uprave za kulturu i Muzeja grada u suradnji s članovima riječkog Doma mladih.

U četiri dana posjeta održan je zanimljiv debatni turnir na temu migracija u Europi, brojna tematska predavanja te niz zabavnih programa kojima se Rijeka pokazala kao grad čiji građani itekako razmišljaju o važnosti međukulturne suradnje.

Osim Rijeke, za slične su projekte nagrađeni i gradovi iz Malte, Mađarske, Italije, Francuske i Njemačke, a priznanja će predstavnicima svih nagrađenih gradova biti uručena sredinom prosinca u Bruxellesu.

“Europa za građane” je program kojim se pruža financijska potpora projektima promicanja aktivnog europskog građanstva. Tim se programom želi osnažiti sudjelovanje građana u međukulturnoj razmjeni omogućujući im razmjenu mišljenja o Europskoj uniji, jačanje vlastitog identiteta u okviru Europe i promicanje interkulturnog dijaloga među građanima.