Kvarner newsletter / broj 21

Čabar
Užitak za ljubitelje odmora u prirodi

Da netaknuta priroda može biti itekako zabavna potvrđuju brojni ljubitelji prirode, koji svoju oazu mira redovno pronalaze u čabranskom kraju, smještenom na samom sjeveru Gorskog kotara. U doživljaju osebujne prirode pomoći će vam i turistička ponuda u kojoj važnu ulogu ima bogata čabarska tradicija.

Čabarski kraj mnogi proglašavaju istinskom oazom mira, tišine i netaknute prirode pogodnom za odmor i razonodu na svježem zraku.

Vizija turističkog razvoja toga kraja prvenstveno se temelji na izletima u prirodu, a sve je prisutnija i ponuda vjerskog turizma. Tako se, osim istinskih zaljubljenika u prirodu, planinara, lovaca i ribolovaca, u čabarskom kraju mogu sresti i sve brojnije hodočasničke grupe koje tradicionalno posjećuju svetišta i proštenja u Livdragi, na Žalosnom Vrhu i Svetoj Gori, a uređena je i duhovno rekreativna staza Trbuhovica u Prezidu.

Ljubitelji prirode dolaze i zbog branja šumskih plodova i ljekovitog bilja, često se organiziraju susreti ljubitelja prirode i zdravog života, a za izletnike šetače uređen je i niz poučnih izletničkih staza te vidikovaca s kojih se prostire prekrasan pogled na cijeli kraj. Uređen je i Goranski planinarski put, a djelatnici Turističke zajednice grada Čabra intenzivno potiču i uređenje biciklističkih staza i šetnica.

Sustavno se radi i na valorizaciji još jednog projekta – Stazama tršćanskih rudara. Riječ je o uređenju rudnika Lukin rov kod Tršća, do kojeg se dolazi dubokim koritom potoka Sokolice, ispod strme ceste koja vodi do sela. Dužina rova je oko 480 metara i njime su dosad prošli mnogi avanturisti. Kako bi se staza prilagodila “običnim” posjetiteljima, intenzivno se radi na poboljšanju sigurnosnih uvjeta i osvjetljavanja cijelog korita pa će staza tada biti otvorena i za širu javnost.