Kvarner newsletter / broj 2

Mali Lošinj
Cjelogodišnja miomirisna dobrodošlica

Tematski dani koji se organiziraju u sklopu projekta Mirisi i okusi otoka ponovo će u lošinjski Miomirisni vrt privući veliki broj posjetitelja. Tako će se u siječnju i veljači organizirati dani limuna i naranči, a tijekom godine očekuje se još niz drugih miomirisnih događanja.

U samom središtu grada Malog Lošinja smješten je pravi miomirisni raj – veliki mediteranski vrt u kojem posjetitelji mogu upoznati otočku biljnu raznolikost – mirisno bilje, voće, agrume koji rastu na otoku. Vrt već dvije godine privlači brojne posjetitelje, a njegova ponosna vlasnica Sandra Nicolich za svakoga od njih osmislila je i originalan lošinjski turistički proizvod. Naravno, riječ je miomirisnim paketićima koje turisti kao uspomenu na otok mogu ponijeti svojim kućama.
Miomirisni vrt se proteže na oko 3500 četvornih metara i otkako je uređen postao je prepoznatljiva meta mnogih turista. Naime, osim što je riječ o hortikulturno iznimno atraktivnom sadržaju u kojem posjetitelji tijekom lagane šetnje mogu upoznati cjelokupno otočko biljno blago – od ljekovitih do aromatičnih biljnih vrsta, u vrtu se tijekom godine organizira i cijeli niz zanimljivih manifestacija pod zajedničkim nazivom “Mirisi i okusi Lošinja”. Osim vlasnice vrta, u organiziranju manifestacija sudjeluju i predstavnici Turističke zajednice grada Malog Lošinja uz čiju se pomoć takvim manifestacijama pruža i snažna marketinško-promidžbena potpora.
Dosad je Miomirisni vrt bio domaćin danima maslina, smokava, ružmarina, planike, kadulje i šparoga. U tim danima vrt se pretvara u veliku kušaonicu različitih jela spravljenih prema tradicionalnim i suvremenim receptima, a čija je glavna namirnica biljka čiji se dani slave. Osim toga, tijekom tih dana organiziraju se i brojna predavanja o ljekovitosti bilja u kojima sudjeluju stručnjaci, organiziraju se tematski fotonatječaji i još štošta drugog. Jednom riječju – u vrijeme tematskih dana Miomirisni vrt postaje veliko okupljalište posjetitelja, što se, naravno, očekuje i ove godine. U siječnju će tako biti organizirani Dani limuna, u veljači Dani naranči, ožujak je rezerviran za Dane kadulje, travanj za Dane šparoga i ružmarina, u svibnju se organiziraju Dani lavande i smilja, u lipnju Dani brnistre, u srpnju bugenvilije, kolovoz je tradicionalan mjesec za Dane oleandra, rujan za Dane smokava i planike, u listopadu će posjetitelji moći uživati u Danima mirte i šipka te u studenom u Danima maslina, dok se u prosincu organiziraju atraktivni Dani agave i bora.