Kvarner newsletter / broj 21

Opatija
Majstori kuhinje u borbi za titulu najboljih

Dani hrvatskog kulinarstva, najveće i najznačajnije hrvatsko kulinarsko događanje, započet će u Opatiji sredinom studenoga i pokazati sve bogatstvo hrvatske gastronomije. Prilika je to da posjetitelji upoznaju i umijeće hrvatskih kuhara, koji svojim znanjem i recepturama Hrvatskoj sve češće priskrbljuju i titulu atraktivne gastronomske destinacije.

Manifestacija kojoj je cilj edukacija kuhara te razvoj i unapređenje hrvatskog kulinarstva održat će se od 15. do 21. studenoga u opatijskom Hotelu Ambasador. Organizator je Hrvatski kuharski savez, a pokrovitelji su predsjednik Republike Hrvatske i Ministarstvo turizma. U okviru Dana hrvatskog kulinarstva održat će se tri manifestacije – Državno prvenstvo kuhara, Državno prvenstvo slastičara te natjecanje učenika Kamelija kup. Natjecateljski dio popratit će i dodatni sadržaji, kao što su radionice Akademije Hrvatskog kuharskog saveza te brojna predavanja, okrugli stolovi, prezentacije i degustacije proizvoda itd.

U natjecateljskom dijelu najavljeno je sedam kategorija – pripremanje hladnih predjela, toplih glavnih jela, menija od četiri slijeda, bolničkih menija, jednostavnih toplih obroka te jela inspiriranih hrvatskom kulinarskom baštinom, a također će se izrađivati i stolni aranžmani rezbarenjem voća i povrća. Da je titula kuharskog državnog prvaka zahtjevna i traži kompletnu stručnu osobu dokazuju i propozicije po kojima se njome može okititi najbolji kuhar u tri kategorije koji pripremi ukupno devet različitih jela.

Novost je ovogodišnjih Dana hrvatskog kulinarstva Državno prvenstvo slastičara, pa će prvi put biti izabran slastičarski majstor koji se pokaže najbolji u izradi stolne dekoracije od čokolade, tijesta i šećera.

Važan dio Dana hrvatskog kulinarstva posvećen je učenicima srednjih škola koje obrazuju kuhare i slastičare, dakle, generaciji kojoj pripada budućnost. Zanimljivo je da oni na natjecanje dolaze bez prethodne informacije o tome koja će jela pripremati pa se od njih traži kreativnost u sastavljanju menija. Naime, od šireg popisa namirnica zajedno sa svojim mentorom moraju osmisliti hladno predjelo, glavno jelo i desert te ih potom, dakako, i maštovito i kvalitetno pripremiti. I još nešto, uloga mentora prestaje zajedničkim osmišljavanjem menija jer im je ulazak u kuhinju – strogo zabranjen!