Kvarner newsletter / broj 21

Lovran
Maruni, topli maruni…

Listopad je u Lovranu, ali i na cijeloj opatijskoj rivijeri, poznat po prekrasnom ugođaju i specifičnim okusima. Bogatoj gastronomskoj ponudi u tom se mjesecu pridružuju i poznati lovranski kesteni ili, lokalno, lovranski maruni. Ako ih do sada niste kušali, mnogo ste propustili, ali, srećom, imate priliku za “popravni” – stigla je njihova sezona!

Marun je ustvari oplemenjena vrsta pitomog kestena. Ima ga mnogo na obroncima planine Učke, a najviše u okolici kvarnerskih mjesta Lovrana, Opatije i Mošćeničke Drage. Prepoznat ćete ih po tome što im je ljuska svjetlija, lako se odvaja, a po okusu su slađi od običnog kestena. Njihova je iznimna kvaliteta razlog što su nadaleko cijenjeni te se koriste u gastronomiji, ne samo u pripremi slastica nego i mesnih te drugih domaćih jela. U slavu maruna u Lovranu te obližnjim mjestima Dobreč i Liganj od 8. do 25. listopada održava se 36. marunada s bogatim kulturnim programom u kojem goste zabavljaju orkestri, folklorni ansambli, klape te samostalni izvođači. Također se priređuju brojne sportske priredbe, ali i izložbe kolača i gljiva te sajam široke potrošnje. Uz sudjelovanje u bogatom programu događanja, zanimanje gostiju najviše privlače gastronomski specijaliteti koji se nude u svim ugostiteljskim objektima u Lovranu i drugim mjestima ove regije.

Okus lovranskih maruna u ugostiteljske objekte i na terase hotela, restorana, kavana i slastičarnica privlači i goste Opatije te je još jedan snažan argument za dolazak na opatijsku rivijeru (i) u listopadu.