Kvarner newsletter / broj 21

Rijeka
Pogled u zvijezde

Astronomski centar Rijeka, koji je otvoren u travnju ove godine, posjetiteljima nudi zanimljiv popularno-znanstveni program koji vas vodi noćnim nebom i otkriva vam svemir. Pogled na zvjezdano nebo – možda nigdje drugdje tako romantičan kao na opatijskoj rivijeri – od sada ima i posve novu dimenziju.

U povodu Međunarodne godine astronomije u Astronomskom centru Rijeka novost je filmska priča o otkriću teleskopa “Dva mala komada stakla”. Također i dalje traje prikazivanje astronomskog filmskog klasika “Pogled na planete”.

Programi “Vodič noćnim nebom” i “Svemir: na vama je da ga otkrijete” namijenjen je širokoj publici, a novost je da voditelji uz projekciju u planetariju stručno vode kroz svemir. U suradnji s vrtićima i školama također je priređen program za najmlađe koji se tako uvode u tajne svemira.

Programi se održavaju petkom i subotom te uključuju i predavanja o pojedinim astronomskim pojavama i fenomenima.

Inače, Astronomski centar Rijeka otvoren je početkom travnja ove godine i jedini je centar te vrste u Europi smješten u gradu. Najbliži astronomski centri nalaze se u Milanu i Beču pa je posjet Hrvatskoj i Kvarneru idealna prilika da se upozna zanimljiv svijet astronomije.

Centar se prostire na površini 500 četvornih metara unutarnjeg i 325 četvornih metara otvorenog prostora te je izvrsno opremljen i uređen tako da je u kratkom vremenu postao atrakcija za sve koji žele saznati više o tajnama svemira i zvijezda.