Kvarner newsletter / broj 22

Mali Lošinj
Novo priznanje “otoku vitalnosti”

Devetominutni promotivni film “Lošinj – otok vitalnosti” Turističke zajednice otoka Lošinja pobijedio je u jakoj konkurenciji radova prikazanih na Međunarodnom festivalu turističkog filma Interstas u Splitu.

Na 16. Interstasu – Međunarodnom festivalu turističkog filma koji je nedavno održan u Splitu, najboljim promotivnim filmom proglašen je “Lošinj – otok vitalnosti”, u posebnoj kategoriji 12 zemalja članica Entente Florale Europe 2009.  Festival promiče turizam i prateće djelatnosti, a nagrađuju se radovi u nekoliko različitih kategorija.

Devetominutni film prikazuje lošinjske ljepote i atrakcije, od prirodnih do kulturno-povijesnih, a zanimljivu priču o otoku “pripovijeda” antički atlet Apoksiomen. Podsjetimo, to je brončani kip muškarca koji datira iz II. ili I. stoljeća pr. Krista, a 1999. godine izvađen je s dna mora u lošinjskom arhipelagu te danas predstavlja važnu okosnicu kulturno-turističke ponude otoka.

Lošinj se ove godine već okitio jednom značajnom međunarodnom nagradom osvojivši priznanje Srebrni cvijet Europe.

Otočani koriste svaku priliku da istaknu još jednu svoju posebnost – bogatstvo mediteranskog raslinja, čije je najljepše ogledalo Miomirisni otočki vrt. Na mirisima, plodovima i ljekovitim svojstvima autohtonih biljaka zasnovan je projekt Miomirisi i okusi Lošinja koji goste iz mjeseca u mjesec predavanjima, gastronomskom, kozmetičkom i drugom ponudom vodi kroz godišnji kalendar različitog otočkog bilja. Tako se tijekom studenoga slavi maslina pa će zainteresirani uz kušanje brojnih specijaliteta čijem će okusu maslina dati glavnu “notu” saznati još štošta o tom zanimljivom i u gastronomiji i kozmetici mnogo korištenom mediteranskom plodu.