Kvarner newsletter / broj 22

Muzej moderne i suvremene umjetnosti Rijeka
Izložba Grenzenlos / Bez granica

U riječkom Muzeju moderne i suvremene umjetnosti tijekom studenoga traje velika međunarodna izložba Grenzenlos/Bez granica, priređena u povodu 20. godišnjice pada Berlinskog zida i isto toliko godina rada bečkog KulturKontakta, koji polaze i brojni hrvatski stipendisti.

U povodu 20. godišnjice pada Berlinskog zida – simbola starog režima, i 20 godina rada austrijskog umjetničkog pokreta KulturKontakt, u riječkom Muzeju moderne i suvremene umjetnosti tijekom studenoga može se razgledati velika izložba pod nazivom “Grenzenlos/Bez granica”.

Izložba se tematski ne oslanja samo na pad Berlinskog zida nego retrospektivno prikazuje djela brojnih hrvatskih autora koji su od 1992. do 2008. godine bili polaznici i stipendisti bečkog KulturKontakta. To je nezavisna i neprofitna austrijska organizacija koja djeluje na području kulturno-umjetničke razmjene i edukacije između Austrije i zemalja srednje i istočne Europe.

Organizaciju izložbe potpisuju čelnici KulturKontakta, a realizirana je u suradnji s Austrijskim kulturnim forumom i riječkim Muzejom moderne i suvremene umjetnosti kao partnerom u ovom dijelu regije.

Izložba je otvorena 4. studenoga, trajat će do 28. studenoga, a na su njoj izloženi radovi domaćih autora koji žive i rade u Hrvatskoj, ali i u svijetu. Izložba je nastavak vrlo plodne austrijsko-hrvatske suradnje i svojevrsni je uzvratni događaj na veliku bečku izložbu “Suvremeno hrvatsko kiparstvo” koja je bila priređena u svibnju.