Kvarner newsletter / broj 22

Riječko Art-kino Croatia
Punopravni član mreže Europa Cinemas

Popularno riječko Art-kino Croatia, koje se, nakon otvaranja modernih kinodvorana s ponudom komercijalnih filmskih naslova, još snažnije okrenulo predstavljanju manje poznatih i nezavisnih filmskih ostvarenja, ovih je dana nagrađeno primanjem u punopravno članstvo mreže europskih kinematografa – Europa Cinemas.

Art-kino Croatia, popularno riječko okupljalište ljubitelja nekomercijalnih filmskih ostvarenja, ovih je dana primljeno u punopravno članstvo europske kinematografske mreže Europa Cinemas, koja je dio Media programa Europske komisije namijenjena razvoju europskog filma i filmske industrije. Riječ je o međunarodnoj mreži koja je nastala 1992. godine.

Kako u kinematografskoj industriji primat imaju američki naslovi i filmovi izrazito komercijalnog karaktera, dok se europski film mahom oslanja na nekomercijalan umjetnički izraz, uloga je spomenute mreže poticanje distribucije europskih filmova, a članovima su, uz razmjenu znanja, informacija, iskustava i programa, dostupne i financijske potpore iz europskih fondova.

Članstvo u europskoj mreži za riječko je kino veliko priznanje s obzirom na to da je ono ovih dana proslavilo tek prvih šest mjeseci rada. Na tom se mjestu nalazilo staro kino Croatia, koje je nakon otvaranja velikog riječkog Cinestar Multipleksa izgubilo bitku za posjetitelje, pa je osmišljen novi program, koji već ima brojne poklonike.

Njihov program načelno čine nekomercijalni europski art filmovi, pa su svakodnevno na repertoaru brojni zanimljivi, nikad viđeni naslovi. Svaki je mjesec rezerviran za određeni ciklus. U studenome se prikazuje ciklus talijanskog neorealizma.