Kvarner newsletter / broj 22

Otok Krk
Otvorena Baščanska staza glagoljice

Duž cijele Baščanske doline na otoku Krku, kolijevci glagoljske pismenosti, svečano je otvorena Baščanska staza glagoljice – jedinstvena staza na kojoj su, u obliku velikih kamenih skulptura, ispisana sva slova glagoljice. Tako turisti, uživajući u krčkim dolinama i perivojima, mogu naučiti i cijelo glagoljičko pismo.

Na području Baške na otoku Krku, mjestu gdje je pronađen glagoljski spomenik Baščanska ploča, ovih je dana svečano obilježen završetak atraktivnog i opsežnog turističko-kulturnog projekta – velike Baščanske staze glagoljice. Na stazi koja se proteže duž cijele Baščanske doline nalazi se 34 kamenih skulptura u koje su uklesana sva slova glagoljice.

Početak je staze, označen oblikom slova “az”, na Treskavcu, prijevoju na ulazu u Baščansku dolinu, a posljednje slovo na stazi postavljeno je na rivi u Baškoj.

Četiri kamene skulpture su većih dimenzija i njih je izradio akademski kipar Ljubo De Karina, a ostale, manje, klesali su studenti hrvatskih i europskih akademija na kiparskim radionicama organiziranim u Baški.

Završetak ovog opsežnog trogodišnjeg projekta, koji su osmislili i pokrenuli članovi Društva Sinjali iz Baške, svečano je obilježen otvaranjem velike izložbe o nastajanju staze u crkvici Sv. Lucije u Jurandvoru, gdje je i pronađena Baščanska ploča, jedan od najstarijih spomenika hrvatskog jezika, a nastao je oko 1100. godine.