Kvarner newsletter / broj 2

Avanturistički vikend u prirodi
Privlačna divljina Zelenog vira

U neposrednoj blizini poznatog goranskog gradića Skrada nalazi se izletište Zeleni vir koje već godinama posjećuju brojni zaljubljenici u prirodu, ali i vječni avanturisti koji u tom inače pitomom krajoliku mogu uživati i u izazovima divljine. Zvuči zanimljivo, zar ne?

Zeleni vir zaštićeni je rezervat prirode u kojem se osim klasičnih prirodnih ljepota, potoka, potočića i šumskih krajobraza nalaze i atraktivni sadržaji – izvor Zeleni vir, kanjon Vražji prolaz te špilja Muževa hiža. Cijeli krajolik posjetiteljima pruža mogućnost cjelodnevnog istraživanja i uživanja u prirodnim blagodatima kao i avanturističkim trenucima s obzirom na to da je dio spomenutih atrakcija skriven duboko u šumi koja je isprepletena brojnim kanjonima i špiljama.
Pogled na Zeleni vir stvara dojam kao da se nalazimo pred hramom iz nekih davnih vremena. Niz 70 m visoku stijenu ruše se dva planinska potoka koji se u tisućama kapljica slijevaju pred otvor pećine u kojoj se nalazi izvor. Izvorska voda stvara jezerce zelenkaste boje po kojoj je izvor i dobio ime. Iz pećine istječe i treći potočić koji prati stazu i otječe do hidrocentrale.
Krenemo li desno od planinarskog doma, staza nas vodi preko dva mostića koji na prvi pogled ne obećavaju nikakva iznenađenja, ali nakon toga počinju usponi po strmim stranama, mostovima i brvnima. Staza je dalje usječena u stijene visoko iznad potoka pa i ne čudi njen naziv – Vražji prolaz. Ispod mostića, u provaliji, ruši se potok, a zapjenjena voda valja se preko kamenja stvarajući zaglušujući šum. Stijene su sve okomitije i na zavojitoj stazi čini se da se potpuno spajaju. Trag neba gotovo postaje nevidljiv u ovoj galeriji koju je voda stvarala tisućama godina, pri čemu se svatko instinktivno čvršće hvata za ogradu mostića. Nakon uzbuđenja kanjon se postepeno širi, a staza dalje vodi prema špilji Muževa hiža, za čiji obilazak treba imati vlastito osvjetljenje. Podzemnim hodnikom dolazi se do dvorane s jezercem. Istraživači špilje ovdje su pronašli endemski primjerak u našoj fauni – čovječju ribicu. Temperatura vode i zraka iznosi oko 8 stupnjeva Celzijevih.
Posjet Zelenom viru, Vražjem prolazu i špilji Muževa hiža dobro je spojiti kako bi se u cijelosti sagledale sve te prirodne ljepote. Za obilazak sva tri mjesta potrebno je najviše tri sata hoda, a posjetiteljima je na raspolaganju i stručni vodič.