Kvarner newsletter / broj 22

Gorski kotar
Goranski safari na četiri kotača

Ljubiteljima prirode koji se zbog nedostatka vremena ili ne baš pretjerane ljubavi prema blatnjavim jesenskim stazama ne upuštaju u odlazak na cjelodnevne izlete šumskim predjelima Gorski kotar nudi rješenje – pustolovni safari quadom po brdovitim goranskim stazama.

Najnoviji hit turističke ponude Gorskog kotara je pustolovni safari popularnim quadovima, i to na vrlo atraktivnom području oko goranskog bisera Fužina.

Quad, drugog naziva ATV vozilo (all teren vehicles), je motocikl na četiri kotača konstruiran prvenstveno za vožnju zahtjevnim terenima, a na ravnoj stazi može postići brzinu i do 100 kilometara na sat. Zbog tog je svojstva quad postao vrlo popularno prijevozno sredstvo upravo u područjima s kilometrima kilometrima šumskog terena, poput Gorskog kotara. Stoga ne čudi da su quadovi ponuđeni i turistima za pustolovno otkrivanje šumskih čari. Zagrebačka turistička agencija “H 11”, koja se bavi organizacijom adrenalinskih programa, turistima nudi fleksibilne ture, namijenjene i team buildingu, brdsko-planinskim područjem oko poznatog goranskog turističkog središta Fužina. Programi, koji se organiziraju prema individualnim željama i mogućnostima, turistima omogućuju da u kratkom vremenu quadovima obiđu veliko područje i dožive što više prirodnih ljepota. Budući da se na području Fužina nalazi oko 1500 kilometara šumskih staza mogućnosti su pustolovine iznimno velike. Osim toga, šumske staze koje su nekada povezivale goranska naselja vode prema nekoj atraktivnoj lokaciji – jezerima i vidikovcima, pa su ture najčešće kombinacija vožnje i šetnje.

Dužinu i težinu ture određuju sami korisnici, a osim vozila nudi se i sva potrebna oprema za vožnju po hladnom vremenu. Naime, zima je također vrlo atraktivna za uzbuđenja na quadovima jer su vozila potpuno opremljena i za vožnju po snijegu.