Kvarner newsletter / broj 23

Blagdani na Kvarneru
Veselo, zabavno, ukusno…

Blagdanski kalendar na Kvarneru pun je događanja koja će zadovoljiti goste bez obzira na sklonosti i dob. Za koje god se odredište u ovoj raznolikoj regiji odlučili, domaćini vam nude mnogo radosti, svečanog ugođaja, zabave i odličnih okusa…

Cijeli je prosinac na području Kvarnera iznimno zanimljiv i veseo pa će gosti koji dođu – a takvih je tradicionalno u blagdansko vrijeme mnogo – uživati u veseloj atmosferi, blagdanskom ugođaju i prijateljskom okruženju.

Od niza priredaba i prikaza običaja izdvajamo neke. Tako će se, primjerice, u poznatom Svetištu Majke Božje Trsatske 19. prosinca održati Božićni koncert Zbora Opere HNK Ivana pl. Zajca na kojem će pod dirigentskom palicom Igora Vlajnića studenti Muzičke akademije Rijeke i članovi Riječke opere izvoditi tradicionalne božićne pjesme. Na središnjem trgu grada Rijeke, Korzu, 24. prosinca najavljena je Gastrofešta – Badnjak 2009. godine, na kojoj će se uz tradicionalnu ponudu pržene plave ribe građani Rijeke i njihovi goste počastiti bakalarom i poznatom ovdašnjom slasticom – fritulama. Blagdanskih dana najavljeno je više božićnih koncerata, pa će tako 26. prosinca ženska vokalna grupa Lira na prigodnom koncertu u crkvi Gospe Lurdske izvesti božićne pjesme svijeta, a u katedrali Svetog Vida istoga dana glazbeni umjetnici Kvarnera priređuju koncert “Božić je, judi”. Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca potkraj prosinca priređuje tri atraktivna koncerta čije će blagdansko ozračje ove godine biti u znaku bečke operete.

Već tradicionalno doček Nove godine u Rijeci se priređuje na središnjem gradskom trgu Korzu, a u, nadamo se, svakom pogledu bolju godinu goste će uvesti više izvođača – Bajaga, TBF i One Piece Puzzle. Ispraćaj 2009. godine moguć je i na House dočeku uz izvođače Marka Asha, Boo Dale, Amor i Fryer.

U poznatom turističkom odredištu Opatiji od 11. prosinca do 8. siječnja održava se festival domaće hrane i običaja Dezemberfest koji organiziraju Milenij hoteli, a gastronomske užitke popratit će i oni glazbeni. U povijesnoj Villi Angiolini 10. prosinca otvara se izložba “Svečani blagdanski stol”. Posjetiteljima će svakako biti zanimljive i žive jaslice koje će se na Badnjak moći vidjeti na terasi Hotela Imperial. Velikom broju glazbenih i drugih priredaba pridružuju se i posebni programi opatijskih hotela, koji gostima nude ekskluzivne dočeke Nove godine.

Zanimljive programe, božićne koncerte i prikaz blagdanskih običaja priređuju i mnoga turistička središta na otocima Krku, Rabu, Lošinju i Cresu te u priobalnim turističkim središtima i Gorskom kotaru.

Slavljeničkom se raspoloženju pridružuju i hotelijeri koji goste – od kojih je mnogima Kvarner tradicionalno blagdansko odredište – dočekuju posebnim programima i atraktivnom gastronomskom ponudom.