Kvarner newsletter / broj 23

Galerija Kortil Rijeka
Reprezentativna izložba oca op-arta

Ljubitelji apstraktne geometrijske umjetnosti ne bi smjeli propustiti izložbu popularnog začetnika op-arta, mađarskog umjetnika Victora Vasarelyja, koja će do 15. siječnja 2010. godine biti otvorena u riječkoj galeriji Kortil na Sušaku. Posjetitelji mogu vidjeti četrdesetak djela koje je taj vrhunski umjetnik stvorio u razdoblju od 1930. do 1975. godine.

U riječkoj galeriji Kortil na Sušaku otvorena je velika izložba reprezentativnih djela mađarskog umjetnika Victora Vasarelyja, jednog od vodećih umjetnika XX. stoljeća i začetnika op-arta – umjetničkog pravca čiji autori koriste poznavanje geometrije i optike kako bi na plošnim formama stvorili optičku iluzije prostora i dojam pokreta. Izložba će biti otvorena do 15. siječnja, a na njoj će biti izloženo četrdesetak djela op-art stila – od grafika, tempere na platnu, akrila, crteža i serigrafija do velikih tapiserija. Tim je djelima prikazan presjek Vasarelyjevog stvaralaštva u razdoblju od 1930. do 1975. godine.

U početku umjetničkog stvaralaštva Vasarely je prvenstvo radio grafiku, potom se usmjerio na primijenjenu umjetnost, a pedesetih godina prošlog stoljeća počinje stvarati djela koja se desetak godina nakon toga, u ranim šezdesetima, u svijetu prepoznaju pod nazivom op-art. Danas se slične “optičke varke” mogu kreirati u bilo kojem crtaćem kompjuterskom programu. Veličina tog mađarskog umjetnika je upravo u tome što je davne 1948. godine ručno radio ono što danas jednostavno proizvode kompjuterski programi.

Victor Vasarely rođen je 1906. godine u Pečuhu, a od 1930. godine do smrti 1997. živi u Francuskoj. No, ljubav prema rodnom gradu nikada nije minula pa je Pečuh dobio najveći broj njegovih radova, koji se danas brižno čuvaju u tamošnjem Muzeju Janus Pannonius. Muzejska zbirka broji oko 400 najznačajnijih Vasarelyjevih djela koja je u Pečuhu ili na “putujućim izložbama” vidjelo više milijuna ljudi.

“Putujuća izložba” Vasarelyjevih djela dosad je organizirana u brojnim europskim, ali i izvaneuropskim gradovima, a priliku za pomnije promatranje njegove umjetnosti sada imaju i Riječani kao i njihovi gosti.