Kvarner newsletter / broj 2

Opatija
Grad čokolade i slatkih iznenađenja

U Opatiji je prvog vikenda u prosincu održan drugi po redu Festival čokolade, koji su organizirali tvornica čokolade Kraš, Grad Opatija i Turistička zajednica grada Opatije. Ova jedinstvena trodnevna manifestacija ponudila je mnogo atraktivnih događaja koji su privukli brojne goste i ljubitelje te neodoljive slastice.

U sklopu festivala opatijski su hoteli pripremili posebnu ponudu čokoladnih specijaliteta i oduševili posjetitelje najfinije ručno rađenim desertima, “slapovima” bijelih i crnih čokoladnih fontana, purećim medaljonima u korici od medenjaka u umaku od bijele čokolade i mnogim drugim egzotičnim recepturama i dekoracijama.
Posebnu je pozornost izazvala tematska večer o Bajaderi, na kojoj je posjetiteljima prezentirana sedam metara visoka torta Bajadera, koju su kasnije svi s užitkom degustirali.
Prigodno je obilježena 25. godišnjica Kraševih keksa Domaćica, a bile su organizirane razne čokoladne radionice te igraonice za djecu.
Uz degustaciju čokoladnih delicija koje su Kraševi majstori pripremali na licu mjesta, djelatnici triju opatijskih hotela u svojim su kavanama i na ulicama predstavljali i prodavali praline iz vlastite proizvodnje. Hoteli, restorani i kavane nudili su posebnu čokoladnu ponudu u svojim objektima po promotivnim cijenama i happy hour promocije čokoladnih napitaka. Pojedini su restorani predstavljali neobične čokoladne menije, a hoteli su u svojim wellness i spa centrima pružali tretmane lica, kože i masaže na bazi čokolade.
Studenti Umjetničke akademije natjecali su se u izradi slatkog suvenira Opatije, modeliranju skulpture djevojke s galebom, kamelije, lovora i grba grada od čokolade. U Galeriji Šporer bila je postavljena izložba o povijesti čokolade, a najmlađe je po Opatiji vozio čokovlak.