Kvarner newsletter / broj 23

Najbolji suvenir Kvarnera
Svjetska slava riječkog morčića

Znate li što je morčić? Velika je vjerojatnost da ste ga barem jednom vidjeli, a da pritom možda niste znali da je ta glava crnca s bijelim turbanom najpoznatiji simbol i suvenir grada Rijeke, koji je zbog atraktivnosti i povijesnog značaja postigao i zavidnu svjetsku slavu.

Mala crnačka glava s bijelim turbanom, poznata kao morčić, najpoznatiji je riječki suvenir, koji je ove godine osim nekoliko vrijednih nagrada dobio i turistički letak. “Priča” je prevedena na čak 30 svjetskih jezika, a u njoj se ukratko opisuje važnost tog popularnog suvenira i prepoznatljivog ukrasa Rijeke i Kvarnera. Morčić ove godine proglašen najboljim suvenirom cijele Primorsko-goranske županije, a to mu je priznanje dodijeljeno u tradicionalnoj akciji Plavi cvijet Turističke zajednice Primorsko-goranske županije.

Morčić se najčešće pojavljuje u obliku nakita – ponajprije naušnica, ali se često može kupiti i kao ukrasni broš, ukras na prstenu ili iglama, a postoji i kao samostalna figurica u više veličina, pa kupci imaju zaista veliki izbor.

Naušnicu morčić nosili su i muškarci, pomorci jednu “ričinu” (rečinu, naušnicu) u desnom uhu te ribari kao zaštitu od uroka. Danas se morčić smatra tipičnim “riječkim” suvenirom, a spominje se u dvije povijesne legende. Prva seže u XVI. stoljeće i govori o slavnoj pobjedi Hrvata na Grobničkom polju gdje je od poraženih Turaka na zemlji ostalo samo mnogo bijelih turbana. Muškarci su tada u čast pobjede za svoje žene izradili naušnice s crnom glavom i bijelim turbanom. Druga legenda dolazi s Pelješca, što je dodatni dokaz rasprostranjenosti te figurice, a govori o talijanskoj kontesi koja je svojoj voljenoj crnoj sluškinji darovala slobodu, a kao uspomenu na nju dala je izraditi naušnice s njenim likom.

Ne zna se koja se legenda, riječka ili pelješka, temelji na stvarnim događajima, možda ni jedna ni druga, važno je da su se tijekom povijesti figurice morčića toliko ustalile u tradiciji Rijeke, ali i okolnih krajeva, da je on danas simbol i znak identiteta toga kraja. Kako se radi o zaista lijepom suveniru, mnogi ga turisti koji u Rijeku dolaze iz svih krajeva svijeta kupuju kao poklon sebi ili svojim najdražima.