Kvarner newsletter / broj 23

Opatija – Istra, srpanj 2010.
Otvoreno prvenstvo Hrvatske u slobodnom letenju zmajem

Od 7. do 12. srpnja 2010. godine nebo iznad Učke ponovo će biti prekriveno zmajevima, kada će biti održano jubilarno, 10. Otvoreno prvenstvo Hrvatske u slobodnom letenju zmajem. Osim natjecatelja ono redovno privlači i veliki broj turista, koji će tijekom tih sedam dana, zateknu li se u blizini Učke i na drugim lokacijama na Kvarneru i u Istri, moći uživati u jedinstvenim “nebeskim” koreografijama.

U srpnju sljedeće godine na području planine Učke iznad Rijeke i istarske Ćićarije bit će održano atraktivno, jubilarno, 10. Otvoreno prvenstvo Hrvatske u slobodnom letenju zmajem, odnosno ovjesnim jedrilicama (hang glider) i parajedrilicama (paraglider).

Natjecanje redovno prati i veliki broj turista, koji ne propuštaju jedinstveni pogled na nebo kojim “vladaju” šareni zmajevi. Prvenstvo će biti održano na nekoliko lokacija. Službeni termin održavanja prvenstva je od 7. do 12. srpnja, ali kojih će se dana letjeti i s kojih polazišta ovisit će o vremenskim prilikama.

Prema službenom pravilniku, zmajari će svakodnevno polijetati s jednog od četiri uređena poletišta, od kojih se dva – Vojak i Brgud, nalaze na masivu Učke iznad Rijeke, a druga dva – Raspadalica i Žbevnica iznad Buzeta, na planini Ćićariji u Istri.

Zadatak sudionika tog atraktivnog natjecanja je što brže oblijetanje zadanih ruta, koje će natjecatelje voditi iznad prekrasnih krajolika, a sletišta, koja su ujedno krajnja odredišta dnevnih disciplina, bit će organizirana u mjestima diljem Istre – Buzetu, Motovunu, Boljunskom i Ćepić polju koja su smještena uz cestu između Plomina i tunela Učka. Prema dosadašnjim iskustvima, očekuje se pedesetak natjecatelja s pratećim timovima iz desetak zemalja svijeta.

Polijetanja i zadane rute ovisit će o vremenu i jačini vjetra tako da se za sada ne zna točan plan i program natjecanja. Ono što je sigurno i na što vrijeme neće utjecati jest to da će natjecanje biti jako zanimljivo i za konkurenciju i za turiste, koji svake godine u sve većem broju vjerno prate i bodre natjecatelje. Vrlo često i automobilima prate smjerove kojima natjecatelji lete te ih dočekuju na sletnim točkama kako bi zajedno slavili kraj dnevne letačke avanture. Naime, ovisno o poletnom terenu i jačini vjetra, letovi nekada potraju i po šest sati tijekom kojih natjecatelji prelete i više od 150 kilometara.

Organizator natjecanja je opatijski Klub za slobodno letenje “Homo volans”, čiji će članovi također nastupiti na najavljenom prvenstvu.