Kvarner newsletter / broj 23

Mali Lošinj
Novi dom Apoksiomena

Prostor Palače Kvarner na Rivi lošinjskih kapetana u Malom Lošinju bit će nova kuća “najslavnijeg otočkog stanovnika” Apoksiomena. Nedavno je, naime, predstavljen idejni projekt Muzeja Apoksiomena u kojem će taj antički kip dobiti stalno boravište.

Palača Kvarner na Rivi lošinjskih kapetana u Malom Lošinj bit će adresa na kojoj će brončani kip Apoksiomen dobiti stalno mjesto boravka. Nedavno je, naime, prezentiran idejni projekt budućeg Muzeja Apoksiomena, koji će izgledati zaista “svjetski” – bit će pun iznenađenja, a sam će kip na kraju obilaska muzeja biti predstavljen na iznimno dramatičan način.

Apoksiomen je veliki brončani antički kip iz II. ili I. stoljeća pr. n. e. koji je 1999. godine izronjen u lošinjskom arhipelagu.

Prema idejnom projektu, mjesto na kojem će Apoksiomen biti izložen zamišljen je kao arhitektonski umetak u prostor Palače Kvarner. Staklena kupola u kojoj će biti smješten popunit će prostor između vanjskih zidova i krova palače, a kako će ona biti pričvršćena čeličnim nosačima, izgledat će kao da lebdi.

Izložbeni postav muzeja bit će podijeljen u nekoliko cjelina u kojima će se različitim svjetlosnim, zvučnim i taktilnim efektima, mirisima i bojama angažirati sva osjetila posjetitelja.

Ulaz će biti u predvorju palače i, za razliku od ostatka muzeja, izgledat će sasvim obično. Iz njega će posjetitelji u društvu voditelja muzeja započeti razgledavanje izložbe kroz zamračen ambijent “začinjen” mirisom mediteranskog raslinja. Predstava tek tada počinje! Prva dvorana u koju će posjetitelji ući bit će “hladna” – izvedena od blago poliranog aluminija sa zaobljenim rubovima koji će prostoru dati izgled beskonačnosti, a dramatičnost će povećavati svjetleći stolovi s detaljima priče o Apoksiomenu. Otud će se ulaziti u mali amfiteatar gdje će se prikazivati film o Apoksiomenu, a taj će prostor, obložen zlatnim spužvama, imati sasvim suprotan ugođaj od hladnog, aluminijskog efekta iz prve dvorane. Potom će slijediti “soba periskopa” gdje će posjetitelji iz žablje perspektive prvi put ugledati “glavnog junaka muzeja”, da bi tek potom usponom uz rampu koja će okruživati staklenu kapsulu konačno vidjeli Apoksiomena u cijelosti. Kip će biti obasjan snopovima jarkog svjetla, ozvučen dinamičnom, ne preglasnom glazbom, a dramatičan efekt postizat će se i sumaglicom koja će polako otvarati pogled na ovaj iznimno vrijedan brončani kip.

Uz spomenute inventivne elemente, muzej skriva niz drugih kreativnih iznenađenja, a kada bude gotov, Mali Lošinj će, osim svjetskog muzeja, dobiti i novo središnje mjesto za kulturna i javna događanja.