Kvarner newsletter / broj 23

Zima u Ravnoj Gori
Aktivan odmor i obiteljske zimske radosti

Od popularnih odredišta Gorskog kotara, gdje zimi svake godine dolazi sve više turista, ovaj put izdvajamo Ravnu Goru, koja nudi brojne mogućnosti relaksacije i aktivnog odmora.

U samom središtu Gorskog kotara, na tek četrdesetak kilometara od mora, okružena planinama nalazi se Ravna Gora, koja brojnim mogućnostima aktivnog odmora iz godine u godinu privlači sve više turista.

Ravnu Goru s jedne strane okružuju planine Bjelolasica te brežuljci Višnjevac i Suhi vrh, a s druge strane Javorova kosa, Kosica te niz manjih brda. Svi oni, osim zanimljivog pejzaža, nude mogućnosti aktivnog odmora objedinjenih u ponudi ravnogorskih planinarskih putova sa 12 glavnih lokaliteta obilaska.

Uređene biciklističke staze te potpuno nova i prekrasna kuglana noviji su sadržaji koji privlače sve veći broj ljudi željnih uživanja u sportskom turizmu. Ravna Gora ima terene za zimske sportove pa se ondje, kao i u okolnim naseljima, nalaze brojne staze za nordijske discipline – hodanje i trčanje na skijama ravnim područjima te staze za skijanje, sanjkanje i boravak djece na snijegu. U Šijama, mjestu nedaleko od Ravne Gore, nalazi se mala vučnica za skijaše gdje rekreativci mogu skijati čak i noću.

Planinarima i šetačima namijenjen je spomenuti ravnogorski planinarski put koji prolazi širim područjem oko Ravne Gore. Planiranje počinje od ponora Kosice na 970 metara nadmorske visine, a završava na najvišem vrhu Gorskog kotara – na Bjelolasici. Uključen je i obilazak Kicljevih jama, jednog od najvećih jamskih sustava u Hrvatskoj, te okolnih brda i planina – Javorove kose, Vijenca, Turmina, Višnjevice i Bjelolasice. Obilazak, dakako, uključuje i odmor na usputnim odmorištima, vidikovcima i izletničkim postajama, na kojima gosti mogu uživati i u brojnim prirodnim, kulturnim i sakralnim znamenitostima.

Za obilazak cijele obilaznice potrebno je oko 24 sata hoda, što naravno ovisi o volji i snazi polaznika, a zainteresirani mogu cijelu dionicu proći i uz organiziranu pratnju stručnih vodiča.