Kvarner newsletter / broj 23

Otok Rab
Dani ukusnog loparskog krumpira

Ukusan loparski krumpir dobit će i svoju turističku manifestaciju – Dane krumpira, koji će se prvi put održati u Loparu, najsjevernijem mjestu otoka Raba, u lipnju sljedeće godine. Posjetitelji će moći uživati u specijalitetima i saznati zašto je krumpir postao najčešći suvenir koji turisti s odmora u Loparu nose kućama.

Jeste li kušali loparski krumpir i uživali u njegovom jedinstvenom, slatkastom okusu? Ako jeste, znate zbog čega je poseban, a ako niste, vrijeme je da ga kušate. Ako ne prije, onda barem na Danima krumpira koji će se u Loparu, najsjevernijem mjestu na otoku Rabu, prvi put održati u lipnju sljedeće godine.

Potrebu za takvom manifestacijom davno su prepoznali Loparani, proizvođači loparskog krumpira, ali i turistički djelatnici jer brojni turisti koji se odmaraju u Loparu vraćajući se kućama umjesto suvenira sve češće nose po vrećicu-dvije – krumpira.

Iako naizgled obična poljoprivredna kultura, loparski krumpir ima specifičan slatkasti okus i iznimne je kvalitete, a jedinstvenost mu daje netipično tlo koje je iznimno bogato vodom, zatim odlična mikroklima te, više od svega, natprosječna izloženost često neprozirnoj maglici morskih kapljica koje podiže bura s Velebita. Takvim uvjetima i nespecifičnim prirodnim pojavama izloženo je cijelo Loparsko polje gdje krumpir raste.

Zbog njegovog posebnog okusa osmišljena je najnovija rapska manifestacija, na kojoj će posjetitelji uživati u bogatom jelovniku sačinjenom od ukusnih specijaliteta s loparskim krumpirima i naučiti štošta o njegovom uzgoju i sortama. Osim edukativnog karaktera i bogate gastronomske ponude, manifestacija će pružiti uvid i u običaje loparskog kraja. Tako će se turisti moći okušati i u atraktivnim, već pomalo zaboravljenim sportskim nadmetanjima, a sve će biti začinjeno veselim programom i naravno praktičnom nastavom – okopavanjem krumpira.