Kvarner newsletter / broj 24

Riječki Muzej moderne i suvremene umjetnosti
Treći bijenale kvadrilaterale

Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci po treći put predstavlja jednu od najvažnijih regionalnih umjetničkih manifestacija – “Biennale Kvadrilaterale”, koji ove godine, pod nazivom “Medijska umjetnost – uglovi i sjecišta”, donosi prikaz umjetničkog stvaralaštva novih medija.

Iako je otvoren još početkom prosinca, podsjetimo da u riječkom Muzeju moderne i suvremene umjetnosti do 13. siječnja traje 3. “Biennale Kvadrilaterale” – jedna od najvećih umjetničkih manifestacija u ovom dijelu Europe. Riječ je velikoj bijenalnoj izložbi suvremenih autora iz Hrvatske, Slovenije, Mađarske i Italije, koja je svaki put posvećena drugoj temi.

Prvo izdanje riječkog bijenala bavilo se pitanjima relativizma, drugo izdanje, održano 2007. godine, zvalo se “Heroji kulture”, a ovogodišnje prezentira umjetničke radove novih medija. Riječ je o radovima stvorenima digitalnom tehnologijom koja dubinski oblikuje suvremeno društvo, pa bijenale osim prezentacije radova ima ulogu i preispitivanja različitih uglova i sjecišta što proizlaze iz značajki novih medija spram specifičnog političkog, ekonomskog i kulturnog konteksta zemalja sudionica. Tu pripadaju kinematografija, fotografija i performans, telekomunikacije... Izložba je osim u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti postavljena na još nekoliko lokacija, čime je cijeli grad poprimio karakter multilateralne i multimedijske scene.