Kvarner newsletter / broj 2

Goranski gastro-vikend
Očuvanje gastronomske tradicijske lepeze

Turistička zajednica grada Delnica u prosincu je treću godinu zaredom organizirala Goranski gastro-vikend, dvodnevnu manifestaciju koja kroz njegovanje kulture stola na goranski način predstavlja tradiciju ovdašnje kuhinje i način pripreme autohtonih namirnica.

Ovaj gastronomski doživljaj održao se u Radničkom domu u Delnicama, a kao i prethodnih godina cilj mu je bio promoviranje, objedinjavanje i okupljanje goranskih ugostitelja i proizvođača zdrave hrane.
Posjetitelji su uživali u najukusnijim delicijama goranskoga kraja, a na štandovima su degustirali i kupovali mnoge plodove gorja poput meda, likera, domaće rakije, octa, sira i bobičastog voća.
Uz nezaobilazne demonstracije pripreme hrane u velikoj tavi i spektakularno flambiranje, manifestacija je uključivala i kulturno-zabavni program, okrugli stol o hrani te prigodnu izložbu likovnih radova.
Prve je večeri gradonačelnik Delnica imao vlastiti gastro-show u kojem je, uz malu stručnu pomoć, pripremao gulaš od divljači i gljiva, druge su večeri članovi Hrvatske kulinarske reprezentacije spravljali svoju deliciju – repu i zelje s flambiranim ražnjićima, a ugostiteljski objekti i proizvođači hrane prezentirali su raznovrsnu ponudu goranskih autohtonih jela.
Udruga konobara i barmena Hrvatske iz Rijeke predstavila je crnogorične koktele od jele i smreke organoleptičkih osobina koji su se izvrsno sljubili s kulinarskim specijalitetima.