Kvarner newsletter / broj 24

Opatija
Juraj Plančić i Blagdanski stol

Opatijski siječanjski dani i ove će godine biti obojeni umjetnošću – u Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer u Opatiji krajem prosinca otvorena je izložba izabranih radova Jurja Plančića, a Muzej turizma prezentira bogatstvo svečanog blagdanskog stola.

U Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer u Opatiji do 17. siječnja traje velika izložba odabranih radova hrvatskog slikara Jurja Plančića. Riječ je o djelima poznatog hrvatskog slikara s početka prošlog stoljeća iz fundusa galerija na otoku Braču i Hvaru te Lošinjskog muzeja.

Na izložbi, čiji je glavni organizator opatijski Muzej turizma, prikazano je ukupno 30 slika i grafika zavičajnog karaktera, što je bila glavna slikarska tema tog rano preminulog slikara. Juraj Plančić rođen je na Hvaru 1899. godine, slikarstvo je studirao u Zagrebu, a 1926. godine seli u Pariz gdje četiri godine kasnije, u vrijeme najvećeg slikarskog zamaha, umire od tuberkuloze. Tijekom kratkotrajnog stvaralaštva omiljena mu je tema bila stari zavičaj, a opatijska izložba donosi presjek njegovih ponajboljih radova stvorenih u rodnome Starom Gradu, Zagrebu i Parizu. Izložba, međutim, nije retrospektiva nego predstavljanje zbirki slika toga proslavljenog slikara u vlasništvu spomenutih otočnih galerija.

Turisti će u Opatiji moći uživati u još jednom, sasvim drugačijem umjetničkom izričaju. U opatijskom Muzeju turizma do 1. veljače traje izložba “Svečani blagdanski stol” ostvarena u suradnji s desetak opatijskih hotela i restorana. Izložba je interaktivna jer sudionici na njoj demonstriraju svoje umijeće postavljanja i dekoriranja svečanog blagdanskog stola. Mnogi od njih prikazuju suvremene trendove, ali i podsjećaju na dugogodišnju povijest i tradiciju ugostiteljstva te vrijednosti bogate baštine cijele opatijske regije.