Kvarner newsletter / broj 24

Otok Lošinj
Dobro ti more, kapetane!

Priči o mirisima i okusima Lošinja, koja goste iz mjeseca u mjesec vodi kroz prepoznatljiv svijet malološinjske flore i na njoj temeljene ponude, u 2010. godini pridružuju se i nostalgične priče o kapetanima, njihovim odlascima i povratku. Ta himna hrabrosti, vjernosti i osjećajima isprepletena sa sadašnjošću bit će i vaš put lošinjskim jedrima oko svijeta. No, ni tu iznenađenjima nije kraj…

Turistička zajednica grada Malog Lošinja u godini koja je upravo započela goste dočekuje sa zanimljivom pričom o zlatnom dobu lošinjske povijesti te slavnim i hrabrim kapetanima. Iz mjeseca u mjesec oživljavat će se pojedine sekvence slavne malološinjske pomorske povijesti. Tako će turisti, zajedno s domaćinima, u zavjetnoj crkvi moliti za sigurnost i sreću kapetana, dočekivati i ispraćati brodove, koji su krećući na višemjesečnu plovidbu svim morima svijeta ili vraćajući se nakon mnogo mjeseci plovidbe znakom brodske sirene pozdravljali rodni kraj i obitelji. Snažna je to i emocijama bogata priča, ali i tek dio scenarija kojim će se u nizu sekvenci oživjeti pomorska povijest, način života, gastronomija i običaji toga vremena. Pomorska tradicija, koja je vrhunac doživjela krajem XIX. stoljeća, snažno je isprepletena sa sadašnjošću Malog Lošinja pa je i danas vidljiva u bogatstvu kapetanskih kuća, raznovrsnom bilju donesenom iz svih krajeva svijeta, ali i prisutna kroz niz životnih i emocijama nabijenih priča.
Na samom početku ove godine bit će predstavljeno i tiskano izdanje posvećeno prirodnim ljekovitim činiteljima otoka Lošinja, sadržajem i načinom obrade podjednako zanimljivo turistima kao i stručnjacima. Izvrsno dokumentirano aktualnim podacima nadležnih institucija kao i ranijim istraživanjima, ovo izdanje potvrđuje spoznaje stručnjaka s kraja XIX. stoljeća o blagotvornoj otočkoj klimi, kada su, 1892. godine, Veli i Mali Lošinj proglašeni klimatskim lječilištem, čime je otvoren put za razvoj turizma.