Kvarner newsletter / broj 24

Riječka obilaznica
Još kraće i udobnije do kvarnerskih odredišta

Na samom kraju prošle godine za promet je otvorena riječka obilaznica pa je put do kvarnerskih odredišta postao još brži, udobniji i ugodniji. Kvarner vam nikada nije bio bliži!

Potkraj prosinca prošle godine hrvatska premijerka Jadranka Kosor u promet je pustila riječku obilaznicu u punom profilu autoceste zahvaljujući kojoj je put do kvarnerskih odredišta kraći i udobniji nego ikada. Ukupna duljina dogradnje južnog kolnika obilaznice, dionice čvor Orehovica – čvor Diračje iznosi 8,85 kilometara, a zajedno s priključnim cestama 9,6 kilometara. Vrijednost investicije je više od milijardu kuna, a radovi su trajali gotovo dvije godine.

Radi se o jednoj od najtežih i za gradnju najzahtjevnijih prometnica u Hrvatskoj. Naime, na dionici čvor Orehovica – čvor Diračje su četiri tunela, dva vijadukta i most Rječina, dva nadvožnjaka i jedan podvožnjak, a uz obilaznicu su izgrađeni bukobrani u ukupnoj duljini 10,5 kilometara. Na dijelu novog južnog kolnika između vijadukta Mihačeva Draga i nadvožnjaka Kozala umjesto bukobrana u obliku zidova sagrađena je čelična tunelska konstrukcija duljine 352 metra, koja je djelomično obložena solarnim panelima koji čine solarnu elektranu instalirane snage 30 kilovata.

S ovom obilaznicom Hrvatska ima 1246 kilometara autocesta i poluautocesta. Zahvaljujući modernim prometnicama udaljenost između Rijeke i Zagreba danas se automobilom prelazi za samo sat i 15 minuta, a Budimpešta je od Rijeke udaljena manje od pet sati vožnje.