Kvarner newsletter / broj 24

Opatija
Wellness, užitak i briga o zdravlju

Nema dvojbe da stres negativno utječe na zdravlje. Više je načina da ga smanjimo ili, još bolje, djelujemo preventivno. Užitak opuštanja u wellness centrima sigurno je jedan od najugodnijih, a time i razlog više da u ožujku posjetite Opatiju. U mjesecu otvorenih wellness vrata čekaju vas ondje mnoge pogodnosti.

Ovo je poznato turističko odredište prošle godine obilježilo čak 120 godina otkako je proglašeno klimatskim lječilištem. Naime, Opatiju je Austro-Ugarska Monarhija zahvaljujući prethodnim stručnim istraživanjima proglasila klimatskim lječilištem točno 4. ožujka 1889. godine te tako odredila njezinu budućnost. Spominje se u mnogim leksikonima i turističkim vodičima toga vremena kao elitno klimatsko lječilište. U njima se detaljno opisuje blaga opatijska klima te se zbog nje savjetuje boravak rekonvalescentima, osobito nakon teških bolesti dišnih organa i krvožilnog sustava. Rekonvalescentima se boravak preporučuje u proljeće i jesen. U vodičima se spominje i obalno šetalište uz more, a sobe u tamošnjim hotelima opisuju se kao “higijenske i udobne”.

Opatija ima posebnu varijantu mediteranske klime čije specifičnosti proizlaze iz prisojnog položaja u zaklonu šumovite Učke te bujne vegetacije u samom mjestu. Tome još treba dodati da se ona nalazi u zavjetrini te ljeti nema nepodnošljivih vrućina, a zimi je zaštićena od bure. Upravo činjenica da je ugodna za boravak u svako doba godine pogodovala je razvoju cjelogodišnjeg turizma.

Slijedeći tradiciju, Opatija i danas svoju ponudu temelji na razvoju zdravstvenog turizma, pri čemu prednjači Thalassotherapia Opatija, osnovana 1957. godine kao Institut za talasoterapiju, a danas je to Specijalna bolnica za rehabilitaciju bolesti srca, pluća i reumatizma. To je vodeći centar za kardiološku rehabilitaciju na ovim prostorima i jedan od najvećih laboratorija za funkcionalnu neinvazivnu kardiološku dijagnostiku. U sklopu Thalassotherapije djeluje i novi Thalasso-wellness centar ukupne površine 2500 četvornih metara.

No i većina opatijskih hotela ima bogatu, kvalitetnu i maštovitu wellness ponudu s mnogim specifičnostima. Svi oni u ožujku nude posebne pogodnosti koje će boravak gostima učiniti još ugodnijim te pridonijeti željenom cilju: osjećati se i izgledati što bolje.

Mjesecu otvorenih wellness vrata uobičajeno se pridružuje i Park prirode Učka organiziranjem programa u prirodi uz stručno vođenje i na stranim jezicima. Uz to, tu je i najpoznatiji opatijski prirodni wellness – šetnja 12 kilometara dugom prekrasnom šetnicom uz more.