Kvarner newsletter / broj 25

Mali Lošinj
Pomorski velikani kao turistički brend

Turističko-edukativni projekt “Lošinjskim jedrima oko svijeta” Turističke zajednice grada Malog Lošinja turistima će na zanimljiv i jedinstven način predstaviti dugu pomorsku i brodograditeljsku povijest Malog i Velog Lošinja. Zanimljive priče o lošinjskim pomorcima i goste će odvesti u to vrijeme slavne pomorske tradicije.

Turistička zajednica grada Malog Lošinja, koja inspiraciju za projekte nalazi u prirodnim i povijesnim značajkama svojega kraja i tradicije, nastavlja s osmišljavanjem novih privlačnih turističkih programa, među kojima se posebno ističe onaj pod nazivom “Lošinjskim jedrima oko svijeta”. Riječ je o projektu što će u turističke svrhe valorizirati bogatu povijest lošinjskih mornara koji su ime otoka Lošinja kao vrsni pomorci pronijeli cijelim svijetom.

Za tu je svrhu odabrano nekoliko lošinjskih pomoraca čiji će podvizi po svjetskim morima turistima biti predstavljeni kroz zanimljive priče.

Jedna od tih priča govori o nekadašnjoj slavi i pomorskim podvizima velikog kapetana Petra Budinicha iz XVIII. stoljeća. Rođen je 1746. godine u Velom Lošinju, a umro 1782. godine u Port au Princeu na Haitiju. On je bio prvi lošinjski kapetan koji je u dvije godine dugom putovanju do Jamajke brodom “Santo Domenico” preplovio Atlantski ocean.

Njegov imenjak Petar Petrina glavni je lik još jedne zanimljive priče. On je također živio u XVIII. stoljeću (od 1706. do 1758. godine), a bio je nadaleko poznat po neustrašivoj borbi protiv znatno nadmoćnijeg alžirskog gusarskog broda. Zbog pobjede u toj bitki, koja se dogodila 1752. godine, odlikovan je zlatnom medaljom i Redom viteza sv. Marka.

Treća se priča vezuje uz pomorca Simeona Budinicha (1744-1815) koji je zapamćen zbog nekoliko vrijednih titula. Taj se mornar na prvu plovidbu otisnuo kada je imao tek nešto više od 12 godina, a plovio je punih 40 godina, što je u ono vrijeme bio iznimno dug pomorski staž. Nakon radnog vijeka provedenog na moru  prvo je imenovan mirovnim sucem svog rodnog Velog Lošinja, a 1808. godine postaje i prvi predsjednik velološinjske općine.

Ostali detalji vezani uz ove, ali i mnoge druge lošinjske pomorce, sportske jedriličare i hvaljene jedrenjake bit će predstavljeni na zanimljiv način, a priče o njima imat će ne samo turistički nego i edukativni karakter.