Kvarner newsletter / broj 25

Teatar Fenice Rijeka
Stiže maestro Paco de Lucia

U sklopu turneje po Hrvatskoj, gdje će održati tri koncerta, Paco de Lucia, jedan od najznačajnijih i najutjecajnijih flamenco gitarista, koncertom će počastiti i riječku publiku. Koncert će u pratnji svog sedmeročlanog ansambla održati 10. veljače u riječkom Teatru Fenice.

Vrhunski španjolski flamenco gitarist Paco de Lucia u veljači stiže i u Hrvatsku gdje će održati ukupno tri koncerta. Prvi će u njegovoj glazbi uživati Splićani 8. veljače, potom Riječani 10. veljače, a posljednji koncert u Hrvatskoj taj će vrhunski flamenco gitarist održati na Valentinovo u Zagrebu.

Posjet Hrvatskoj organiziran je u sklopu njegove najnovije svjetske turneje pod nazivom “Paco de Lucia and Band Live on Tour 2010”, koja 6. veljače započinje u Sarajevu. Nakon Hrvatske, turneja se nastavlja u Ljubljani, a potom drugdje u Europi i svijetu pa će hrvatska publika biti među prvima koja će uživati u ovoj glazbenoj poslastici.

Maestro Paco de Lucia jedan je od najutjecajnijih flamenco gitarista svih vremena, koji je svoje prve nastupe po rodnoj Španjolskoj odradio još kao dječak. Rođen je 1947. godine u španjolskoj pokrajini Cadiz, a gitaru je počeo svirati kao petogodišnjak. Bogata i duga glazbena karijera vinula ga je u sam vrh svjetske flamenco scene i danas je jedan od sinonima španjolskog flamenca. Prvi album snimio je 1965. godine i do danas ima ukupno 25 samostalnih albuma, a primio je stotine prestižnih glazbenih nagrada i nebrojeno mnogo hvalospjeva publike.

Na spomenutoj će turneji nastupiti sa svojim ansamblom koji čine odreda svjetski priznati glazbenici i umjetnici – Niño Josele na gitari, Antonio Serrano na klavijaturama, Alain Pérez na basu i Piranha na perkusijama, vokalisti Cristo Heredia i David de Jacoba te plesač Farucco.