Kvarner newsletter / broj 25

Učka
Planinarenje s rendžerima

Izlet na planinu Učku,  s koje se pruža  prekrasan pogled na cijeli Kvarner i Istru a za vedrijih dana čak i susjednu Italiju, zanimljivo je putovanje kroz bogatstvo njezinoga krajolika i brojne sadržaje. Ne brinite, za vašu se sigurnost brinu posebno obučeni rendžeri…

Jedan od  obaveznih smjerova pri upoznavanju s prirodnim ljepotama Kvarnera svakako je i obilazak Učke, planine koja nadvisuje Kvarner i Istru. Osim što je sama po sebi atraktivna Učka je u cijelosti zaštićena i kao Park prirode te se može obići uz stručno vodstvo obučenih rendžera.

Samo na području Parka markirano je 150 kilometara planinarskih i ukupno osam staza za brdski biciklizam tako da se Učku, u toplije vrijeme, može istraživati i biciklima, a možete s nje i poletjeti jer su na vrhovima Brgud i Vojak uređena poletišta za takozvane ovjesne jedrilice (zmajeve).

No, i sama šetnja ima svoju draž. Izlet može započeti primjerice u Veloj Dragi, udolini u kojoj se osim poučnih staza nalazi i penjalište s više od 60 smjerova gdje su svoje alpinističke vještine brojni penjači uvježbavali još dalekih 30-ih godina prošlog stoljeća. Put će vas dovesti do vidikovca s kojeg se vidi davno zaustavljena željeznička pruga i nekorišteni tunel Vranja koji se ponovno planira staviti u funkciju turizma.

Sljedeća je postaja fontana Josipa II. koja datira s kraja XVIII. stoljeća, a na nju lokalni stanovnici i danas rado dolaze po vodu jer je, kako kažu, izrazitog okusa i mekoće.

Put dalje ide prema Vojaku - najvišem vrhu Učke, na 1.401 metar nadmorske visine, s kojeg je prekrasan pogled na cijeli Kvarnerski zaljev, Istru, otoke pa čak i na talijansku obalu. Na vrhu se nalazi atraktivna kula Vojak koju su 1911. godine dali izgraditi pripadnici austrougarskog plemstva koji su tada živjeli u Opatiji. Kula je danas uređena kao info punkt, suvenirnica i vidikovac s teleskopima koji omogućavaju detaljniji pogled na zadivljujuću okolinu.

Podno Vojaka nalazi se poučna staza Plas duž koje je uređen čitav niz odmorišta i vidikovaca. U blizini su još tri poučne staze – Geološko poučna staza Vela Draga, poučna staza Slap te mitsko-povijesna staza Trebišće – Perun na kojoj se detaljno objašnjava mitološka borba između Peruna i Velesa (bića slavenske mitologije). Do najvišeg vrha može se doći i putem preko predjela znanog kao Poklon, gdje se nalazi planinarski dom, a šetnja vas može odvesti i u smjeru zgrade Javne ustanove Parka prirode Učka. Osim spomenutih staza, Učka krije i brojna druga iznenađenja – atraktivne slapove, kamene mostove te mnoge zaštićene biljke i životinjske vrste.