Kvarner newsletter / broj 25

Lošinjski miomirisni vrt
Sve miriše na limun i naranče

Veljača će u Malom Lošinju proteći u znaku mirisa, okusa i boja limuna i naranče. Cijeli mjesec turisti će moći uživati u mirisnim specijalitetima, kupovati na miomirisnom sajmu, sudjelovati u kreativnim radionicama i uživati u kozmetičkim aranžmanima temeljenim na spomenutim agrumima.

Mali Lošinj na istoimenom kvarnerskom otoku i njegov Miomirisni vrt razlog su više za dolazak mnogih turista. Svaki je mjesec, slijedeći ritam prirode, u znaku nekog drugog sezonskog bilja, a veljača je rezervirana za mirise, boje i okuse limuna i naranče.

Riječ je vrlo dobro prihvaćenom projektu pod nazivom Miomirisi i okusi Lošinja koji se već niz godina, u organizaciji Turističke zajednice grada Malog Lošinja, odvija na otoku.

Lošinj je zahvaljujući vrlo blagoj klimi dom mnogih domaćih, ali i egzotičnih biljaka. Najistaknutije mjesto na kojemu su se udomaćile brojne biljne vrste je lošinjski Miomirisni vrt, međutim, tradicija njegovanja bogate otočne flore ukorijenjena je u duh svakog Lošinjanina pa se mirisi šire i iz njihovih malih vrtova i okućnica.

Na Lošinju je identificirano čak 1018 biljnih vrsta od kojih autohtonoj flori pripada 939 pa stoga ne čudi ovakva mirisna tradicija.

Svaki mjesec prolazi u znaku tada najaktualnije biljne vrste, a u program ponude uključeni su svi – od ugostitelja, wellness centara, kozmetičkih salona, hotela, trgovina do velikog broja domaćina koji turistima vrlo rado nude neke svoje specifične recepte.

Tako će veljača proći u znaku ukusnih slastica i jela na bazi limuna i naranči. Bit će organiziran i veliki miomirisni sajam, predavanja o važnosti i primjeni spomenutih agruma, kreativne radionice, a hoteli i wellness centri turistima će kao i uvijek nuditi prilagođene paket-aranžmane.