Kvarner newsletter / broj 25

Gorski kotar
Putovima zaštićenih krajolika

Odlučite li zimski odmor provesti u snijegom pokrivenom Gorskom kotaru, boravak u ugodnom smještaju, užitak u zimskim sportovima ili drugim oblicima rekreacije kombinirajte s još jednim doživljajem - istražujte prirode ljepote i zaštićene krajolike.

Priroda je u Gorskom kotaru vrlo lijepa te zahvaljujući njoj, idiličnom zimskom ugođaju, ali i ugodnoj klimi u svako doba godine privlači sve više turista. Posebnu pažnju zaslužuju zaštićeni krajolici.
Nalazite li se u blizini gradića Skrad, na tom se području kriju čak dva zaštićena krajolika - Vražji prolaz i Zeleni vir.

Zeleni vir, do kojeg se može doći iz nekoliko smjerova iz Skrada i Broda na Kupi, snažan je izvor na dnu plitke, prostrane špilje. Nad njegovim su se ulazom nadvile okomite stijene visoke sedamdesetak metara niz koje se ruši živopisan slap stvarajući blistavu vodenu zavjesu. Naziv je dobio po zelenkastoj boji vode u jezercu koje nastaje u špilji, a u njegovoj se blizini nalazi i nekoliko pješačkih i planinarskih staza.

Druga atrakcija toga područja je 800 metara dugačak kanjon Vražji prolaz, koji mnogi smatraju jednim od najljepših prizora u Hrvatskoj. To je uska gudura kroz koju se među stijenama visokim stotinjak metara probija gorski potok Jasle. Nad njim su metalnim nosačima usječenim u stijenu napravljeni mostići i stepenice pa ga je lako u cijelosti razgledati. Na samom kraju Vražjeg prolaza nalazi se još jedna atrakcija - prostrana špilja nazvana Muževa hižica koja je dugačka  oko 200 metara.

Oko mjesta Vrbovsko također su dvije zaštićene atrakcije. Prva je tri kilometra dug kanjon Kamačnik koji uz visoke stijene i sagrađene drvene mostove vodi do dubokog kraškog vrela.

Druga je atrakcija izletište Litorić na 700 metara nadmorske visine, oko sedam kilometara udaljeno od Vrbovskog. Tu je smještena lovačka kuća koja svojim uređenjem privlači posjetitelje, a vrlo je atraktivna i za održavanje prigodnih svečanosti.

Na području Delnica nalazi se turistički vrlo atraktivan vrh Petehovac, koji kao zaštićeni krajolik zauzima posebno mjesto u delničkom turizmu. Osobito je privlačan zimi zbog toga što se na samom vrhu nalazi atraktivno skijalište, a na cijelom području mnogo je valovitih visoravni pogodnih za turno skijanje te niz drugih zimskih aktivnosti.