Kvarner newsletter / broj 25

Vinodolska rivijera
Raj za vinoljupce

Vinodolska rivijera poznata je ne samo po atraktivnoj turističkoj ponudi nego i po nepreglednim vinogradima i kvalitetnim vinima, u kojima u svakom dijelu godine mogu uživati i zainteresirani turisti.

Nakon što su u vinodolskom kraju prije petnaestak godina zasadili prve nove trsove i počeli obnavljati vinograde, Novljansko polje s predjelom Pavlomir postalo je odredište vinoljubaca. Novi nasadi povećali su proizvodnju vina koja su u taj kraj primamila i brojne turiste.

Novljansko polje i predio Pavlomir nalaze se na putu od gradića Bribira prema Novom Vinodolskom. Čitav je kraj prošaran velikim vinogradarskim površinama koje se iz godine u godinu šire novim nasadima pa stalno rastu i količine proizvedenih vina.

Turisti se za sada s bogatom vinogradarskom tradicijom mogu upoznati u uređenom punktu Pavlomira, gdje se nalazi i istoimena vinarija te atraktivna konoba Studec. Lani je vinarija proizvela gotovo sto tisuća litara kvalitetnih vina, od kojih sorta chardonnay nosi pridjevak vrhunskog vina, a ostale četiri sorte priznanja kvalitetnih vina. To su autohtone sorte bijelo vino Žlahtina, poznati vinodolski rose Ružica Vinodola te dva crna vina – Morčić (Frankovka) i Cabernet Sauvignon.

Turistička priča započinje obilaskom prostranih vinograda i edukativnom šetnjom kroz povijest, običaje i tradiciju spomenute vinarije. Gosti potom mogu uživati u degustaciji viđenih vina, tradicionalnih jela vinodolskog kraja te nekoliko vrsta domaćih rakija koje domaćini često kao suvenir poklanjaju svojim gostima.
Priča o vinu najintenzivnije živi tijekom ljeta kada se na tom području održava velika manifestacija “Ružica Vinodola” koja se organizira svake godine u čast dugogodišnje tradicije istoimenog vina.