Kvarner newsletter / broj 26

Mrkopalj
Jakov Fak osvojio broncu!

Mrkopalj slavi! Osim što je poznat po idiličnoj prirodi, ovaj gorskokotarski kraj odnedavno ima još jednu izvanserijsku atrakciju: brončanu medalju na Zimskim olimpijskim igrama. Za nju je zaslužan hrvatski biatlonac Jakov Fak koji je u Vancouveru stekao brončano odličje u utrci nordijskim stilom na deset kilometara.

Jakov Fak je pozornost na sebe skrenuo prije godinu dana kada je osvojio brončanu medalju na Svjetskom prvenstvu u bialtonu u disciplini 20 kilometara individualno. Taj izvanredni uspjeh priskrbio mu je počast da bude stjegonoša na svečanosti otvaranja Olimpijskih igara. Ukazano povjerenje Jakov Fak je opravdao novim uspjehom – prvom medaljom u nordijskom skijanju na Zimskim olimpijskim igrama za Hrvatsku. Nije stoga čudno da su Mrkopaljci svojem sugrađaninu nakon povratka sa ZOI priredili nezaboravan doček, a ovaj kraj stavili u središte priče o zimskim sportovima, posebice biatlonu.

Mrkopalj se nalazi u središnjem dijelu Gorskog kotara, šumovitog dijela regije Kvarner. Okružen planinama Bjelolasicom, Bitorajem te Bijelim i Samarskim stijenama, ovaj je kraj idealan za zimski turizam.

Očekuje se da će brončano odličje Jakova Faka potaknuti i dovršenje Hrvatskog biatlonskog centra Zagmajna u Mrkoplju. I sada se ondje može vježbali, ali još je daleko od slike koja bi ga prema zamislili planera trebala pretvoriti u hrvatski nacionalni centar za biatlon. No, treba reći da je uspjehu Jakova Faka pomogao i trening na biatlonskim stazama i strelištu u nedalekim Delnicama – Drgomalju. Stoga nema dvojbe da će ubuduće zimski posjet Gorskom kotaru – posebice Mrkoplju i Delnicama – biti u znaku biatlonskog sporta, a poslije Zimskih olimpijskih igara mogao bi se zvati i “putevima hrvatskog biatlonskog olimpijca”…

No, i bez toga ovaj je kraj vrlo lijep i turistima zanimljiv u svako doba godine te zahvaljujući lijepoj prirodi, mogućnostima rekreacije i drugim sadržajima uvijek pruža mnoge mogućnosti odmora.