Kvarner newsletter / broj 26

Mali Lošinj, Novi Vinodolski i Općina Vinodolska
Visoka priznanja za odgovorni turizam

Zbog iznimno kvalitetnih projekata održivog turizma na svojim područjima, turističke zajednice Malog Lošinja, grada Novog Vinodolskog i Vinodolske općine na nedavno završenom Međunarodnom turističkom sajmu u Milanu dobile su visoko priznanje – Nagradu za odgovorni turizam.

Turistički projekti “Oči Vinodola – cesta vidikovaca” i “Miomirisi i okusi Lošinja” razlog su što su turističke zajednice Malog Lošinja, grada Novog Vinodolskog i Vinodolske općine na nedavno završenom Međunarodnom turističkom sajmu u Milanu – BIT (Borsa Internazionale del Turismo), dobile visoku nagradu za odgovorni turizam. To je nagrada koju već desetljećima dodjeljuje poznati talijanski strukovni časopis “L'Agenzia di viaggi”, čija izdanja prima oko 10.000 turističkih agencija.

Nagrada se dodjeljuje prema strogim kriterijima Svjetske turističke organizacije, a dobitnici su destinacije čiji turistički projekti podržavaju održivi razvoj, uspješno brinu o okolišu i regionalnim autentičnostima.

Po tim su kriterijima u Hrvatskoj prepoznata dva spomenuta projekta. Prvi je “Oči Vinodola – cesta vidikovaca”, koji objedinjuje područje grada Novog Vinodolskog i Vinodolske općine. Riječ je o šest kompletno uređenih vidikovaca – po tri na svakom spomenutom području, s kojih se pruža pogled na Kvarner, Vinodol, Velebitski kanal i Senj.

Vidikovci su uređeni na strateškim mjestima na Mahavici, Pridvi i Slipici u Vinodolskoj općini te Gradini, Svibi i Kuku koji se nalaze na području grada Novog Vinodolskog. Nalaze se na putu dugom 65 kilometara koji vijuga granicama spomenutih područja, a s vidikovaca se pruža lijep pogled na cijeli krajolik koji ih okružuje.

Drugi nagrađeni projekt je “Miomirisi i okusi Lošinja” Turističke zajednice Malog Lošinja. Čak 220 kilometara uređenih staza vodi uz more i dijelom unutrašnjošću otoka, a ono što ih izdvaja od mnogih sličnih projekata je bujna mirisna vegetacija koja ih okružuje. Neke staze namijenjene su laganijim šetnjama – posebno one koje vode uz more, a neke su znatno zahtjevnije, idealne za iskusne planinare i početnike željne pravog planinarskog iskustva. Osim zbog mirisne vegetacije, staze su atraktivne i zbog okolne netaknute prirode te brojnih vidikovaca s koji se pruža pogled na cijeli lošinjski arhipelag.