Kvarner newsletter / broj 26

Cvjetnica na Rabu
Korizmeni oratorij “Rapska klapska muka”

Na Cvjetnu nedjelju rapske klape tradicionalno održavaju koncert ispred katedrale Uznesenja Marijina u gradu Rabu, pa će i ove godine, ovaj put 28. ožujka s početkom u 19.30 sati, gosti grada i otoka Raba moći doživjeti jedinstveni ugođaj posljednjih korizmenih svečanosti.

Kao i prijašnjih godina, Cvjetnica se u gradu Rabu svečano obilježava koncertom rapskih klapa koje ispred gradske katedrale Uznesenja Marijina izvode korizmeni oratorij “Rapska klapska muka”.

“Klapska muka” dio je korizmene trilogije splitskog maestra Ljube Stipišića Delmate, koju još čine “Kalvarija” te “Uskrsnuće”, a osim na otoku Rabu rapske je klape izvode i u drugim gradovima Hrvatske – Omišu, Drnišu, Sv. Filipu i Jakovu, Poreču, Samoboru, Sisku i Kamporu na otoku Rabu, gdje njihova turneja i završava.

Scenarij koncerata napravljen je na temelju biblijskih izvadaka te stihova domaćih pjesnika. Tradicionalnu glazbu izvode četiri klape s otoka Raba – ženska klapa Sozal te muške klape Rab, Kristofor i Eufemija. Najstarija među njima je klapa Kristofor čiji članovi već dvadesetak godina prezentiraju bogatu rapsku tradiciju duhovnih i svjetovnih pjesama. Iako nemaju tako dugu tradiciju, i ostale klape otoka Raba jednako su važan dio otočke glazbene baštine – klapa Rab osnovana je 2004. godine, a čine je mahom mladi; ženska klapa Sozal osnovana je 2000. godine i u njenom je sastavu danas tridesetak pjevačica, dok je posebnost klape Eufemija iz mjesta Kampor na otoku Rabu upravo sakralni repertoar.