Kvarner newsletter / broj 26

Skijalište Platak
Veliki planovi za budućnost

Razvojnim iskorakom, koji će se, kako je najavljeno, ostvariti u narednih pet godina, skijalište Platak približit će se svjetskim standardima, a novi sadržaji koji će se na tom području graditi i urediti koristit će se u cjelogodišnjoj sportskoj i turističkoj ponudi.

Popularno “riječko” skijalište Platak, nazvano tako zbog blizine grada Rijeke, u skorijoj će budućnosti doživjeti pravu renesansu. Čelnici Primorsko-goranske županije potvrdili su nedavno novi prostorni plan toga područja, na kojem će se u narednih deset godina u razvoj novih sportskih i smještajnih sadržaja uložiti oko 40 milijuna eura. Prva faza razvoja u narednih će pet godina to sve popularnije skijalište znatno približiti svjetskim standardima, a plan se ne odnosi samo na zimsku nego i na cjelogodišnju turističko-sportsku ponudu.

Ulaganja će obuhvatiti uređenje prilaznih cesta, izgradnju vodovoda, rekonstrukciju postojećeg Planinarskog doma Platak i njegovu prenamjenu u hotel kapaciteta 130 ležajeva. Zamijenit će se sve postojeće žičare i urediti još nekoliko novih skijaških staza. Svi će se ti sadržaji moći koristiti tijekom cijele godine jer će se nakon skijaša njima moći služiti sportaši, izletnici, jahači…

Platak ima pet skijaških staza ukupne dužine oko osam kilometara, a postojeće četiri žičare u jednom satu mogu prevesti oko 2500 skijaša. Investicijskim planom taj će se kapacitet povećati na oko 10.000 skijaša na sat, što će biti dovoljno za nesmetanu cirkulaciju skijaša. Spomenimo da Platak osim staza za klasično alpsko skijanje ima i desetak kilometara dugu stazu za skijaško trčanje koju odavno koriste brojni rekreativci.

Kad se ostvari plan razvoja to će skijalište postati još jedan vrlo jak skijaški centar u Hrvatskoj. Najveći i najpoznatiji nacionalni ski centar je onaj na Sljemenu iznad Zagreba, koji takav imidž potvrđuje organizacijom muških i ženskih slalomskih utrka u sklopu FIS Svjetskog kupa, a čini se da i Platak ide istim stopama. Naime, početkom ožujka to je skijalište po prvi put domaćin velike ski utrke Europskog kupa, na kojoj nastupaju brojna velika imena muškog slaloma, a već od 2011. godine na njemu će skijati i ponajbolje europske slalomašice.

Valja spomenuti i ono što Platak čini jedinstvenim u cijeloj Europi – to je jedino skijalište s čijeg se vrha vidi more (od Rijeke je udaljen tek 18 kilometara), što skijanju i boravku ondje daje posebnu draž.