Kvarner newsletter / broj 26

Za poslovne goste
Opatijski kongresni aduti

Otkako je prije 125 godina u Opatiji održan prvi kongres balneologa, a tri godine kasnije grad je proglašen klimatskim lječilištem, sve ostalo logičan je nastavak turističke i kongresne tradicije u kojoj se i 2010. godina upisuje velikim slovima. Kongresni je kalendar Opatije itekako bogat…

Iz opatijskog kongresnog kalendara teško je izdvojiti samo neka događanja. Naime, dvadesetak opatijskih hotela, koji su domaćini s tradicijom, stručnošću i infrastrukturom, i ove će godine ugostiti velik broj međunarodnih i domaćih skupova. Do 19. ožujka u Opatiji i Rijeci održava se Europsko pojedinačno prvenstvo u šahu za muškarce i žene. Slijede skupovi kao što su 4. simpozij Hrvatske liječničke komore, Razvoj i izazovi interne revizije, 7. hrvatski psihijatrijski dani itd. Od 14. do 16. travnja održat će se Godišnja skupština European Broadcasting Union koja okuplja predstavnike europskih radiopostaja. Najavljeni su također njemačko-hrvatska konferencija na temu korištenja solarne energije u hotelima i turističkom sektoru, 25. međunarodni znanstveno-stručni susret stručnjaka za film, 20. bijenalni međunarodni kongres Turizam i hotelska industrija 2010. godine itd. Ovi i još mnogi drugi skupovi govore o iznimnoj popularnosti Opatije kao kongresnog odredišta, ali i činjenici da, uz infrastrukturu, ovo turističko središte s dugom tradicijom odgovara svim zahtjevima i očekivanjima organizatora kongresa kao i njihovih sudionika.

Po mišljenju većine njih, tradicija, klima i prometni položaj tri su glavna čimbenika koji određuju Opatiju kao kongresno odredište. Pritom treba reći da je ona tek poneki sat vožnje modernim autocestama udaljena od Beča, Münchena, Budimpešte, Milana... U blizini Opatije nalazi se čak šest zračnih luka: na otoku Krku, u Puli, Zagrebu, Ljubljani, Trstu i Veneciji, pri čemu posljednji grad ima i izravne međukontinentalne veze.

Uza svu potrebnu kongresnu infrastrukturu i izniman ambijent, poslovnim je gostima prilagođena i wellness ponuda, gastronomska ponuda te mogućnosti izleta po cijeloj Hrvatskoj kao i u susjedne zemlje. A sve to i još puno dodatnih servisnih informacija nalazi se u novom kongresnom katalogu “Opatija – kongresna destinacija s tradicijom”, koji je u siječnju izašao iz tiska. To je profesionalni vodič za organizatore skupova i događanja koji na jednom mjestu predstavlja kongresnu i insentiv ponudu Opatije i okolice. Vodič se može preuzeti i u digitalnom formatu na stranici www.opatija-convention.com.