Kvarner newsletter / broj 26

Novi projekt Općine Vinodolske
Turističko-rekreativna Staza kamenih stupa

Nakon obnove i valorizacije starih šumskih putova turisti koji posjete Općinu Vinodolsku pješice će moći krenuti 4,5 kilometara dugom kružnom Stazom kamenih stupa, koja je u minulim vremenima bila jedina poveznica šumskih predjela i naseljenih mjesta, a duž staze otkriva se prekrasan krajolik te prirodni i kulturno-povijesni spomenici.

Područje Općine Vinodolske, koja obuhvaća šumovit kraj oko četiriju glavnih naselja – Bribir, Drivenik, Grižane-Belgrad i Tribalj, od svibnja, kada se očekuje službeno otvorenje, turistima će ponuditi zanimljiv kulturno-povijesni projekt pod nazivom Staza kamenih stupa (stepenica).

Riječ je o kružnoj stazi koja će počinjati i završavati u centru Grižana. Duga je oko 4,5 kilometara, a na njoj se, osim gotovo 1300 isklesanih kamenih stuba, nalazi niz kulturno-povijesnih spomenika te veći broj stijena za alpinističke uspone. Staza će stoga, osim turističkog, biti i rekreativnog karaktera, a svaki posjetitelj koji je prođe saznat će i zanimljive priče iz ne tako daleke povijesti kada je bila glavna poveznica između šumskih predjela i spomenutih mjesta. Njome su stanovnici vinodolskih sela nosili grožđe, smokve i trešnje, u II. svjetskom ratu i sol, te ih na području Gorskog kotara mijenjali za žito krumpir i grah. Na stazi se jasno vide i isklesane kamene klupice na kojima su se ljudi odmarali prelazeći svakodnevno taj put redovite robne razmjene.

Staza ulazi i u selo Gobići, inače rodno mjesto proslavljenog hrvatskog slikara minijatura Julija Klovića (1498-1578), u svijetu zvanog Michelangelo minijatura. Nakon obilaska Klovićeva kraja, staza se penje do usjeka planine Klamaruše, gdje se nalaze dvije atraktivne špilje, a izlazi na sam vrh planine na oko 500 metara nadmorske visine. Tu se nadovezuje na postojeću planinarsku stazu Litica te se otuda s druge strane vraća prema mjestu Grižane, gdje je taj rekreativno-poučni izlet i započeo.

Glavni pokretači novog projekta Turističke zajednice Općine Vinodolske lokalni su planinari i zaljubljenici u prirodu koji su stazu počeli čistiti i uređivati krajem prošle godine, da bi je dosad u cijelosti osposobili za turističke ture. Do svibnja će se postaviti putokazi, sigurnosne ograde, na mjestima gdje je to potrebno i dodatna upozorenja pa će se staza pod budnim okom Gorske službe spašavanja ponuditi zainteresiranim turistima.