Kvarner newsletter / broj 26

Zanimljivost
Smeđi medvjedi i čovjek – suživot sa strahopoštovanjem

Na području cijele Hrvatske, a prvenstveno u šumama planinskih predjela Gorskog kotara, Like, Istre, zaleđa Dalmacije te nenastanjenih šuma Hrvatskog primorja i otoka Krka, danas ima oko tisuću jedinki smeđeg medvjeda, mnogo više nego u ostalim europskim zemljama.

Iako se malo tko na svom izletu prirodnim stranputicama želi oči u oči susresti s velikim smeđim medvjedom, znajte da su u Hrvatskoj takve mogućnosti znatno veće nego u okolnim europskim zemljama. Pa iako to može zvučati kao veliko upozorenje, ne bojte se jer niste u opasnosti – unatoč tome što ih ima mnogo i rasprostranjeni su velikim područjima s puno naselja i šumskih putova, medvjedi se uspješno skrivaju od očiju ljudi. Nekoga će možda upravo činjenica da bi se na izletu mogao susresti s gotovo 300 kilograma teškim smeđim medvjedom navesti na lutanje hrvatskim šumama, no pustolovina će vrlo vjerojatno završiti bezuspješno.

Hrvatska se, za razliku od drugih gušće naseljenih zemalja, još uvijek može pohvaliti dovoljno velikim prostorom koji zadovoljava potrebe velikih smeđih medvjeda i održava njihov dobar suživot s ljudima. Medvjedu, naime, treba golem prostor za život, a institucije zadužene za brigu o tim velikim šumskim zvijerima drže pod kontrolom njihov broj, koji kod nas ne bi smio prelaziti spomenutih tisuću jedinki.

Stoga se u Hrvatskoj vodi posebna briga o njihovim prirodnim staništima u udaljenim nenaseljenim šumskim područjima. Tako ćete u potrazi za pustolovinom – srećom ili nesrećom – vjerojatno ostati kratkih rukava. No, za ljubitelje prirode dovoljno je što znaju da se nalaze u blizini velikog mede da to kod njih izazove strahopoštovanje, ali i želju da ih barem jednom u životu ugledaju iz – pristojne udaljenosti.