Kvarner newsletter / broj 2

Bjelolasica
Destinacija za sva godišnja doba

Udaljena tek oko sat i pol vožnje od Zagreba te oko 45 minuta od Rijeke, planina Bjelolasica, na kojoj je uređen Hrvatski olimpijski centar, posjetiteljima nudi brojne sadržaje za aktivan odmor i rekreaciju, a i prostor oko centra u kojem se osjeća ugodan spoj mediteranske i planinske klime odlično je mjesto za odmor duše i tijela.

Kao najviša planina Gorskog kotara u lancu Kapela, Bjelolasica obiluje velikim i gustim šumama prošaranim vapnenačkim stijenama i prostranim livadama, a šumski putovi i ceste povezuju ih u jedinstveni spoj šuma i proplanaka zbog čega je idealna za ljubitelje pješačenja i biciklizma. Zimi je planina atraktivno skijaško odredište jer je prekrivena snijegom koji se obično zadržava do sredine proljeća, kada ga smjenjuje bujna flora cvjetnih livada. Unatoč strmim stranama, hrbat planine je ujedno i planinarski put koji vrh Bjelolasice povezuje sa skijaškim terenima Hrvatskog olimpijskog centra. Dvije su glavne polazne točke za prilaz vrhu Bjelolasice. Iz turističkog naselja Bjelolasica put prema vrhu vodi ispod same žičare do restorana Međustanica, gdje se nastavlja do vrha i Planinarskog skloništa Jakob Mihelčić. Drugi prilaz ide iz smjera Hotela Jastreb u Begovom Razdolju. Makadamskom cestom od oko šest kilometara dolazi se do podnožja vrha, od kojeg nas dijeli otprilike još sat vremena uspona. Oba puta zahtijevaju između tri i četiri sata hoda.
Hrvatski olimpijski centar Bjelolasica smješten je pak u prostranoj kotlini na 620 metara nadmorske visine, a od najbližeg grada Ogulina udaljen je manje od 30 kilometara. Zbog raznovrsnih sadržaja centar je već dugi niz godina omiljeno izletište u Gorskom kotaru s obzirom na to da je riječ o doista kvalitetnom odredištu za turizam, odmor, sport i rekreaciju, gdje se zabava namijenjena svim uzrastima i interesnim skupinama nudi tijekom cijele godine.
Turističko naselje preuređeno je 1998. godine, raspolaže sa 136 soba i ukupno 324 ležaja, restoranom, aperitiv-barom, društvenim prostorijama, kongresnom dvoranom, informatičkim kabinetom, sportskom dvoranom, teretanom i saunom.
Gostima željnim aktivnosti u prirodi nude se šetnje, planinarenje, biciklizam, skijanje, sanjkanje, skijaško trčanje, terensko jahanje po uređenim stazama, lovcima i ribičima također se nude iznimne mogućnosti, a pustolovima izazovi alpinizma, ali ne samo na Bjelolasici nego i na obližnjim planinama – na Kleku te Bijelim i Samarskim stijenama.