Kvarner newsletter / broj 26

Riječki karneval
Novi susret 17. siječnja 2011!

27. Riječki međunarodni karneval je završen, statistički su podaci sređeni, a novi je susret najavljen od 17. siječnja do 9. ožujka 2011. godine. (više...)

Da postoje “sile” snažnije i od recesije dokazala je i ovogodišnja Međunarodna karnevalska povorka čijoj radosti i inspiraciji teška vremena nisu nimalo naškodila. U Međunarodnoj karnevalskoj povorci – što je kulminacija cijelog karnevala – ove je godine sudjelovalo oko 8000 maškara u 94 grupe te 73 alegorijska kola. Uz hrvatske, u povorci su bile grupe iz Italije, Mađarske, Slovenije i Crne Gore. Duž trase kojom su prolazile na riječkom Korzu bilo je postavljeno sedam pozornica. Što je i prirodno, za najveće internacionalno šarenilo zaslužne su bile studentske udruge – u AIESEC-u studenti iz Italije, Mađarske i Slovenije, grupi AEGEE studenti iz Italije, Poljske, Njemačke, Španjolske, Turske i drugih europskih zemalja, u grupi Kaprićošci bili su mladi iz Turske, Mađarske, Poljske, Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, a u grupi PAR-NEPAR sudjelovali su studenti iz Slovenije, Srbije, Crne Gore, Albanije i Makedonije.

Povorku su pratili mnogi visoki gosti – veleposlanici velikog broja zemalja. Uz njih, vjerni su gledatelji bili brojni stanovnici Kvarnera kao i posjetitelji iz drugih dijelova Hrvatske. Tko nije bio na riječkom Korzu povorku je mogao gledati i putem interneta pa su tako u njoj uživali gledatelji iz čak 61 zemlje.

Sljedeće godine Riječki međunarodni festival trajat će od 17. siječnja do 9. ožujka, Dječja karnevalska povorka najavljena je 26. veljače, a Međunarodna karnevalska povorka 6. ožujka.