Kvarner newsletter / broj 27

Festival znanosti u Rijeci
Znanost kao turistička atrakcija

Uz Rijeku se vezuju epiteti grad kulture, festivala i urbanog turizma, a od 19. do 24. travnja ponijet će i pridjevak grad znanosti. Povod tomu je nacionalni Festival znanosti koji će se istovremeno održavati u Rijeci, Zagrebu, Splitu, Osijeku, Starigradu i Zadru, a jedinstvena tema “Zemlja” sva će relevantna znanstvena područja na pristupačan način približiti širokoj javnosti.

Popularni Festival znanosti, koji se osmu godinu zaredom organizira u Hrvatskoj, ove će godine od 19. do 24. travnja istovremeno biti održan u Rijeci, Zagrebu, Osijeku, Starigradu, Zadru i Splitu. Svaki grad ima svoj program i posebnosti. Jedinstvena im je samo glavna tema – “Zemlja”, koja će pokriti sva znanstvena područja iz domene astrofizike, biokemije, oceanografije, klimatologije… i to tako da se znanost na pristupačan i popularan način približi širokoj javnosti. Bit će predstavljene brojne znanstvene teme koje će na zanimljiv, dinamičan i interaktivan način biti obrađene kroz seriju izložbi, radionica, pokusa, uličnih performansa, predavanja i prezentacija.

Riječki Festival znanosti bit će organiziran na 12 gradskih lokacija – od Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja do glavnog riječkog šetališta Korza, gdje će se, uz glavni info-punkt festivala, svakodnevno održavati niz znanstvenih pokusa.

Program će svaki dan trajati od 11 ujutro do kasnih večernjih sati. Posjetitelji će moći pogledati atraktivne izložbe te sudjelovati u brojnim radionicama i predavanjima na kojima će teme biti obrađene “znanstvenopopularnim” jezikom.

Izložbe pod nazivom: “Ekonakit i Planetotipia”, “Odredište: Zemlja”, “Put u središte Zemlje”, “Život u divljini”, “Po svjetskim morima”... vizualno će govoriti o bogatstvu našeg planeta, dok će stručna predavanja i radionice zadrijeti i u druge poznate i nepoznate znanstvene teme. “Zemlja, Istra i Kvarner – prošlih 650 i budućih 250 milijuna godina”, “Računalna kemija: simulacija života”, “Što to mozak radi?”, “Ledena doba na Zemlji”, “Zemlja i Mars: vodeni i pustinjski planet”, “Mali Einsteini”... samo su neke od najavljenih tema predavanja.

No, s obzirom na to da Festival nije zamišljen kao znanstvena tribina, tijekom svih šest dana u gradu će se organizirati atraktivne radionice namijenjene baš svakome. Tako će stanovnici i turisti ruku pod ruku “šetati” među planetima Sunčevog sustava, proučavati čarobne svjetiljke, upoznati se s arheološkom baštinom Kvarnera, poslušati znanstvenopopularne radijske emisije iz prirodoslovlja i matematike, gledati atraktivan igrokaz “Izmjerimo Zemlju”, poslušati ulični “Koncert za čaše i fizičare” te uz pratnju vodiča u riječkom Parku Vladimira Nazora sudjelovati u zanimljivom promatranju ptica.