Kvarner newsletter / broj 27

Festival Kvarner u Opatiji i Lovranu
Suživot klasične glazbe i morskoga žala

U jednoj od najljepših europskih koncertnih dvorana na moru – Kristalnoj dvorani Hotela Kvarner, u Opatiji će 6. travnja biti održan prvi koncert Festivala Kvarner pod čijim se nazivom krije najnoviji festival klasične glazbe, tako srodne poznatoj ljepoti Opatije.

Koncertom klasične glazbe 6. travnja u Kristalnoj dvorani opatijskog Hotela Kvarner predstavit će se novi Festival Kvarner. Najavljeno je niz koncerata klasične glazbe u Opatiji i Lovranu, a očekuje se da ovogodišnja priredba preraste u redovni festival.

Poznavatelji bogate opatijske povijesti nimalo se neće začuditi što se ovakav niz koncerata, koji su prava poslastica za ljubitelje klasične glazbe, održava upravo tamo jer je Opatija još početkom XX. stoljeća, za vrijeme vladavine Austro-Ugarske, bila jedna od najomiljenijih lječilišno-turističkih destinacija visokoga europskog plemstva. Njena je ljepota opčinjavala careve i druge pripadnike visokog društva, ali i slavne kompozitore poput Puccinija, Mahlera, Lehara i Kalmana, u čijim će zvucima sada ponovo uživati mnogi ljubitelji klasične glazbe.

Novi Festival Kvarner želi ostvariti suživot klasične glazbe i jedinstvenog morskog okruženja. U jednoj od najljepših europskih koncertnih dvorana na moru, Kristalnoj dvorani Hotela Kvarner, na prvom će koncertu 6. travnja biti izvedena slavna djela klasičnoga opusa. Koncert će započeti Coriolan Ouvertüre i 3. Klavirski koncert u c-molu op. 37 Ludwiga van Beethovenova, u izvedbi proslavljenog austrijskog pijanista Christophera Hinterhubera, a završit će u veličanstvenom slogu 4. simfonije Johannesa Brahmsa.

Jednako privlačan program očekuje se i 27. lipnja kada će Rainer Honeck, prva violina Bečke filharmonije, zajedno s Orchesterakademie Ossiach, izvesti Violinski koncert u D-duru op. 61 Ludwiga van Beethovena. Slijedit će 7., ‘Nedovršena’ simfonija Franza Schuberta, jedno od najzagonetnijih i najpoznatijih djela klasičnoga repertoara, a kraj glazbene večeri bit će u znaku poetične suite Ma mère l’oye Mauricea Ravela.

Nastavak će biti u jesenjem tonu, 10. listopada, kada će večer otvoriti uvertira Hebridi Felixa Mendelssohna Bartholdyja, nakon koje će uslijediti Klavirski koncert u a-molu Roberta Schumanna u izvedbi pijanista Gottlieba Wallischa. Koncertna sezona za 2010. godinu bit će zaključena 7. simfonijom Ples apoteoza u A-duru op. 92 Ludwiga van Beethovena.