Kvarner newsletter / broj 27

Mali Lošinj
Svečano na Danima Apoksiomena

U povodu obilježavanja 11. obljetnice otkako je iz mora nedaleko Lošinja izronjen slavni kip Apoksiomena, danas najpoznatiji simbol toga otoka, na ulicama i u institucijama grada Malog Lošinja od 24. do 27. travnja ponovo će se slaviti njegov "rođendan". No, bit će to tek završnica zanimljivog mjeseca koji će započeti izvrsnim gastronomskim iznenađenjima.

Još otkako je 1999. godine u blizini otoka Lošinja iz mora izvađena antička brončana statua grčkog atleta Apoksiomena, za koju se procjenjuje da je izrađena u II/I. st. prije Krista, Lošinjani imaju veliki razlog za slavlje. Tako će se i ove godine u povodu "rođendana" toga najpoznatijeg lošinjskog "stanovnika" od 24. do 27. travnja svečano obilježiti 11. Dani Apoksiomena.

Tih će dana posjetitelji u Malom Lošinju moći pogledati razne priredbe na temu Apoksiomena. Moći će uživati u rimskim kupkama i masažama koje se nude u lošinjskim hotelima. Vidjet će “žive” statue Apoksiomena, a moći će sudjelovati i u prezentaciji projekta muzeja u kojem će Apoksiomen biti trajno izložen. I gastronomska će ponuda pratiti slavlje pa će se posjetiteljima nuditi torta i kokteli Apoksiomen, specijalno spravljeni za tu prigodu.

A s početkom travnja turisti će na Malom Lošinju moći uživati u još jednoj zanimljivoj manifestaciji – 4. Fešti lošinjske kuhinje. Cilj te manifestacije je promocija gastronomske ponude bazirane na izvornoj otočkoj kuhinji. U manifestaciju će se uključiti 14 ugostiteljskih objekata u kojima će se od 1. do 9. travnja nuditi jedinstveni specijaliteti temeljeni na tradicionalnim jelovnicima, koje je posebno obogatila slavna pomorska prošlost lošinjskih kapetana. Posjetitelji će tako moći kušati tradicionalna jela – brodeto od suhe hobotnice s palentom, svinjske kobasice s grožđicama, brodeto od hobotnice kapetana Petrine, punjene lignje “Santo Domenico”, rižoto s pršutom i bobićima i niz drugih specijaliteta.

Finalna fešta održat će se 9. travnja na glavnom gradskom trgu, gdje će biti prikazana kompletna “kapetanska” ponuda.