Kvarner newsletter / broj 27

Astronomski centar u Rijeci
U Međunarodnoj udruzi planetarija

Jedinstveni Astronomski centar u Rijeci, otvoren prije godinu dana, već je postao omiljeno odredište brojnih posjetitelja iz Hrvatske i inozemstva, a nedavno je primljen i u članstvo Međunarodne udruge planetarija.

Astronomski centar u Rijeci nedavno je postao članom Međunarodne udruge planetarija. Riječ je o jedinstvenom takvom centru u Hrvatskoj, ali i široj regiji, koji je ovih dana obilježio prvu godišnjicu djelovanja.

Centar je uređen u staroj vojnoj utvrdi na brdu Sv. Križ izgrađenoj u Drugom svjetskom ratu. Smješten je unutar parka-šume sa submediteranskom vegetacijom, a objekt objedinjuje zvjezdarnicu i moderan planetarij s najsuvremenijom tehnologijom. U planetariju je na stropnoj kupoli prikazana slika svemira s nebeskim tijelima, koju posjetitelji promatraju iz udobnih stolaca što se zakreću po vertikalnoj osi. Osim toga, posebnom računalnom tehnikom omogućen je i prijenos stvarne slike svemira iz teleskopa zvjezdarnice, kojim se mogu pratiti atraktivne svemirske pojave, poput pomrčine Sunca i Mjeseca, meteorskih kiša itd.

Budući da se u Centru organizira i veliki broj događanja – zabavno-edukativnih manifestacija, stručnih skupova, festivala, seminara i izložbi, već je stekao status mjesta koje u Rijeci svakako treba posjetiti. Tako je često odredište brojnih školskih ekskurzija i zaljubljenika u zvijezde iz Hrvatske i inozemstva. Za turiste je osiguran i ljetni program na engleskom jeziku.